Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Eğitiminiz ve kariyer hayatınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Lisansımı Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği üzerine bitirdim. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’nın açmış olduğu sınavlara girip yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmaya hak kazandım. Burada çok fazla tercih imkanımız yoktu. Öğretim teknolojileri alanını seçtim, bizdeki karşılığı BÖTE oluyor. Ben 1998 yılında bu sürece başladım. Henüz Türkiye’de BÖTE’ler yeni yeni açılmaya başlıyordu. Onun için öğretim elemanı ihtiyacını gidermek üzere böyle bir programda BÖTE’ye yer verilmişti. Bu benim için fırsata dönüştü. Gerekli hazırlıkları yaparak yurt dışında bazı üniversitelerle görüşme imkanım oldu ve daha sonrasında Amerika’da yüksek lisans ve doktora yapma fırsatım oldu. 2006 yılında çalışmalarımı tamamlayarak geri döndüm.Marmara Üniversitesi’nde göreve başladım. 2006 yılından bu yana bölümümüzde görev yapıyorum.
Bir BÖTE mezunu hangi yetkinliklerle mezun olmaktadır? Mezunlarınız hangi alanlarda ve nerelerde çalışmaktadır? Birkaç örnek verebilir misiniz?
Atamanın olmaması bizi farklı arayışlara sevk ediyor. Fakat İstanbul’da olmanın ciddi bir avantajı var. Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği haricinde piyasada özel sektörlerin eğitim departmanlarında ya da yazılım noktasında ciddi manada potansiyel mevcut. Özellikle pandemi sürecinde uzaktan eğitimin ve teknolojinin önemini daha iyi anladık. Son zamanlarda özellikle öğretim teknoloğu olarakta iş bulma fırsatı yeniden doğmuş durumda. Bunun yanında atamalar azalmış olsa da özel okullarda robotik kodlamaya yönelik istekler de artmış durumda.
BÖTE’lerin atamalarında sorunlar yaşanıyor. Siz bu durumdan hareketle neler söyleyebilirsiniz? Öğretmenlik düşünmeyen ya da atanamayanlarımız için devlet kadrosunda başka alternatif alanlar var mı?
Açıkçası direkt bizim alanla ilgili olarak benim bildiğim yok. Ama sonuçta üniversite mezunusunuz memurluk yollarının çoğu size açılıyor. Genel memurluk haricinde yetiştiğiniz alana özgü olarak yapılabilecek işler maalesef kısıtlı. Fakat ümidi kesmemek lazım.
Üniversite eğitimi sürecinde projeler üretmenin ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz? Projeler çok zamanımızı alabiliyor. Bu konuda nasıl hareket etmeliyiz? Yaptığımız çalışmaları portfolyo şeklinde hazırlamalı mıyız? Gözlemlediğiniz kadarıyla portfolyo hazırlamak yararlı oluyor mu?
Elbette çünkü özellikle özel sektörde iş bulabilmek için sadece diploma ve ne bildiğinizi söylemeniz yeterli olmayabiliyor. Bunların yanında ne yapabildiğinizi göstermeniz gerekiyor. Bu noktada da portfolyoların ciddi avantajları oluyor. Portfolyosuz bu iş zor. Bugün hazırlamasanız bile sonra hazırlarsınız ama sonra hazırlarken bazı şeyleri unutabilir, kaybedebilirsiniz. Özellikle dersleri alırken bir taraftan portfolyo oluşturmaya başlarsanız yaptığınız çalışmaları direkt portfolyoya eklerseniz, işiniz daha kolay olur. Portfolyo hazırlama konusunda içerik olarak da portfolyonuz sadece yazılı metinlerden ibaret olmamalı, derslerde yaptığını projeleri de dahil etmelisiniz. Evet belki teoride çok iyi olabilirsiniz ama bunu uygulamaya geçirdikçe o prensipleri fark edip daha iyi özümsersiniz. Nerede hata yaptığınızı, eksikliklerinizi fark edebilirsiniz. Bu aşamada projeler burada devreye giriyor. Hangi ders olursa olsun öğrendiğiniz teorileri ne kadar uygulamaya geçirebilirseniz o kadar sizin için anlamlı olur.
Uzaktan eğitim sürecinin BÖTE Bölümlerine etkisinin nasıl olduğunu düşünüyorsunuz?
Uzaktan eğitim bizim işimiz. Bunu en iyi yapacak kişilerin bizler olması gerekiyor. Öğretim teknolojileri dediğimiz zaman önümüze gelen 2 süreç var; biri sınıf içi veya online teknolojiler, diğeri ise öğretim teknolojilerinin öğretim tasarım boyutu. Bu aşamada bizim hedef kitlesi, eğitimin hangi platformda verildiği ve hangi içeriklerin kullanıldığı farketmeksizin bu sürecin teorisinden bahseden bizleriz. Pandemi sürecinde uzaktan eğitime geçişte en az problem yaşayan bölümlerden birisiyiz. Derslerimiz açısından düşündüğümüzde de ciddi problemler yaşamadık. Fakat tabi ki öğrencilerin ve öğretmenlerin imkanları ve teknoloji altyapı işin içine giriyor. Burada problemler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor, maalesef bunu aşmak için bölüm olarak yapabileceğimi pek birşey mevcut değil. Onun dışında derslerin uygulamaları konusunda çok fazla zorluk yaşadığımızı düşünmüyorum. Tabi bu süreci yaşadıkça daha fazla deneyim kazanıyoruz ve hızla daha iyiye gidiyoruz. Öğrencilerimiz açısından bakarsa, bilginin kaynağına ulaşma kısmında farklı platformları ve teknolojiyi etkin kullanma oranı daha yüksek olduğu için gerekli bilgileri elde edilmesi problem değil Fakat bu bilgi ve becerilerin kazanılması noktasında öğrencilerin bizleri zorlaması, bizlerin öğrencileri zorlaması lazım.
Uzaktan eğitim süreçlerinde eğitim kurumlarında (üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar) BÖTE mezunları neler yaşadı ve BÖTE Mezunlarının eğitim kurumlarında uzaktan eğitim süreçlerinde rolünün ne olması gerektiğini düşünüyorsunuz? Bu süreçte mezunlarınız neler yaşadı?
Öncelikle rağbet ve iş yükü arttı. Bilişim teknolojileri öğretmenlerine daha fazla yük binmeye başladı. Fakat bunun yanında avantaja dönüşen konular oldu mu diye baktığımız zaman da çok fazla avantaj elde etmiş değiliz. Yani en azından ortak bir gelişim söz konusu değil. Benim konuştuğum mezunlarımızın pandemi sürecinden sonra iş yükünün 2-3 kat arttığını söyleyebilirim. Ama bu süreci çok fazla avantaja dönüştüremediğimizi düşünüyorum.
Son olarak tecrübeleriniz doğrultusunda BÖTE öğrencilerine neler söylemek istersiniz?
Yaptığımız işler tek taraflı değil. Çok başarılı bir öğretmen isteksiz bir öğrenciyle veya başarılı bir öğrenci isteksiz bir öğretmenle yan yana gelince başarı elde etmek oldukça güç olabilir. Bir ürün ortaya çıkmaz. Dolayısıyla bu işin iki taraflı olması gerekiyor. Eleştirmek kolay, bir şeyler üretmek zordur. Evet bazen maalesef bizlerde de bıkkınlık olabiliyor. Bu süreçte bizim siz öğrencileri zorladığınız kadar sizinde bizleri zorlamanız lazım. 4 senelik eğitim sürecini ne kadar kaliteli bir şekilde geçirebilirseniz iş hayatı boyunca o kadar rahat edeceksiniz. Burada iki seçeneğiniz var; ya şimdi eğitim sürecinde biraz sıkılıp birşeyler yapıp sonrasında rahat edeceksiniz ya da şimdiki süreci rahat geçirip iş hayatında sıkıntı çekeceksiniz. Bence iş hayatında sıkılmaktansa iş verenin yükü altında kalmaktansa şimdi eğitim sürecinizde hocalarınızı zorlamanız gerektiğini düşünüyorum. Bu aşamada, hem bizlerin hem de siz öğrencilerin gayretli olması gerekiyor. Bunun dışında dil özellikle de tüm dünyanın kullandığı İngilizceyi hem kaynak taraması açısından hem de kendi kişisel gelişiminiz açısından öğrenin, sizin vazifeniz sınavlara çalışmak bu konuda gerekli olan çalışmaları mutlaka yapmalısınız. Ayrıca tercih edilebilmeniz için yani “bu kadar mezun arasından ben neden sizi seçmeliyim?” sorununa somut örneklerle cevap verebilmeniz ve ayırt edici kaliteli bir özellikle gelmeniz lazım ki sonraki süreçler de olumlu geçebilsin. Sizin bu yarışta önde olmak için kendinizi yetiştirmeniz lazım. Ümit ediyorum ki bunları yaptığınız sürece hak ettiklerinizi alacaksınız.