Esma ÇUKURBAŞI ÇALIŞIR


11698721_10153181419948962_4413141210359817845_nBiraz kendinizden bahseder misiniz?

2012 Ege Üniversitesi BÖTE mezunuyum. Common Sense Digital Citizenship Certified Educator unvanına sahibim. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, aynı alanda yüksek lisans eğitimime başladım. 2013 yılında Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu’nda IT Koç / Eğitim Teknolojileri Uzmanı olarak; teknoloji entegrasyonu, BYOD, 1:1 öğrenme uygulamaları, Google Apps, e-portfolyo, mobil öğrenme, LMS – Moodle, MCM, SAMR – Mankato ve öğretmen eğitimi alanlarında çalışmaya başladım ve 2016 yılı Ağustos ayı itibariyle İTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Okulları ekibine dahil olarak Bilişim/Eğitim Teknolojileri bölüm başkanı olarak çalışmaya devam etmekteyim.  Güncel eğitim – öğretim teknolojilerini, bulut teknolojilerini, mobil cihazları ve blog kullanımını eğitime entegre etmek, bu süreçte dijital vatandaşlık ve bilişim – etik konularını gündeme getirmek, her öğrencinin birer bilgi ve iletişim teknolojileri ve medya okur yazarı olarak, teknolojiyi yaşamlarına entegre etmiş biçimde mezun olmalarını sağlamak benim için çok önemlidir.

Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?

Aktif bir öğrenciydim: Öğrenmeye açık ve alanında bölümüne katkı sağlamak isteyen bir öğrenciydim. Çok fazla sosyalleşemedim diye düşünüyorum aslında ama Ege Üniversitesi - Eğitim Fakültesi - Bilgisayar Kulübü Başkan Yardımcısı, Ege Üniversitesi - Eğitim Fakültesi - Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğrenci Birliği Başkanı, Eğitim Fakültesi Öğrenci Birliği Başkan Yardımcısı görevlerini sürdürdüm.

Peki Eğitim ve Öğretim Teknoloğu olmaya o yıllarda mı karar verdiniz?

Hayır 🙂  Öğrenciyken alanımın farkında bile değildim.

Bize mesleği seçme sürecinizden kısaca bahseder misiniz?

Mezun olduktan sonra hemen yüksek lisansa kabul edildim. KPSS gibi bir sınava hazırlanmayı ve bir devlet kurumunda öğretmen olmayı hiç düşünmedim bile; aklımda akademisyenlik vardı. Bir gün danışman hocamın öneri ve tavsiyesiyle Özel İzmir SEV İlköğretim Okulu Müdürü Sayın Nilhan Hanımla tanıştım ve hayatımın dönüm noktası oldu. Gözlerimi bir açtım baktım ki eğitim teknolojileri uzmanıyım.

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?

Üniversite okurken mezun olduktan sonra ne yapacağım endişesi yaşıyordum. Özellikle son sınıfta bunu çok yaşadım ama diğer yandan da mezun olacağım için çok mutluydum. Akademisyen olurum diye düşünüyor ve akademik çalışmalara yöneliyordum. Sevgili abim Dr. Barış Çukurbaşı’nın da desteğiyle çeşitli akademik projelerde yer aldım. Hedefim akademisyen olmaktı 🙂

Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?

Ben 2012 yılında mezun oldum. İşimi yapmaya başladığımda gördüm ki okulda öğrendiklerimin yüzde onunu bile kullanmıyorum. Benim dönemimde eğitim teknolojileri uzmanlığına yönelik herhangi bir ders ya da çalışma yoktu.

Eğitim Teknolojileri Uzmanı olarak işe başladıktan sonra Moodle ve BYOD, teknoloji entegrasyonu öğretmen/eğitimci eğitimleri, eğitimde iPad kullanımı, Google Education eğitimleri, Dijital Vatandaşlık, MDM ( Casper, Airwatch), MAKER, STEM başta olmak üzere çok fazla alanda çalışma fırsatı buldum. Bunların hepsini iş yaşantımda kendim öğrendim, hiçbirini okulda öğrenmemiştim. Ancak son yıllarda sosyal medya paylaşımlarından anladığım kadarıyla BÖTE bölüm içeriği de bu alanda güncellenmiş görünüyor.

BÖTE bölümünün yegâne amacı öğretmen yetiştirmek değildir. O nedenle üniversitelerdeki BÖTE’li hocalarım teknolojiyi anlık takip ederek, piyasanın ihtiyaçlarını hemen analiz edip, BÖTE’li öğrencilerin vizyonlarını geliştirmek amaçlı güncel ders içerikleri hazırlamaları gerekmektedir.

Mesleğinizi yapmak isteyen  öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Güncel teknolojiyi sürekli takip etsinler: Basılı – dijital yayın hiç farketmez, twitter üzerinden özellikle yabancı kaynakları takip etsinler. Çünkü bu meslek her gün biraz daha gelişen ve değişen bir meslek. Her yıl eğitim öğretim dönemine başlarken bir şeyler değişmiş oluyor, bazen müfredatınızı yıllık değil dönemlik hatta aylık olarak güncellemeniz gerekiyor.  Biz eğitim teknolojileri uzmanları ve BT öğretmenlerinin karşısında çok hızlı ve anlık bilgi aktarımı içinde yaşayan – teknolojinin içine doğan bir kuşakla karşı karşıyayız. O nedenle onları hızında olmak çok önemli. Kendimizi sürekli güncel tutmalıyız.

14184568_10154109603228962_2217598424710700488_nİş hayatınızda neler yapıyorsunuz?

Neler yapıyorum ki 🙂 Çok kısa sürede çok şey öğrendim, çok fazla alanda çalıştım. İşimin odak noktasında öğretmen eğitimleri yer alıyor: Okul yaşantısında ve derslerde teknoloji entegrasyonu ve eğitimde Google kullanımı başta olmak üzere öğretmen eğitimleri veriyorum. LMS - öğrenme platformu olarak Moodle sistemini yönetiyorum. Eğitimde 1:1 iPad(BYOD) entegrasyonu sürecinde bulundum ve bu yönde hem öğretmenlerle hem de öğrencilerle çalışmalar yapıyorum. Dijital vatandaşlık konusunda uzmanlaştım, Common Sense Dijital Vatandaşlık Sertifikalı Eğitmen unvanını aldım. Teknolojinin bu denli yoğun  olduğu bir dönemde etik değerlerden bahsetmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Python, Scratch başta olmak üzere öğrencilerle kodlama ve algoritma çalışıyorum. Eğitimde blog kullanımının önemli olduğunu düşünüyorum ve bir blog yazarıyım. BYOD programıyla birlikte çeşitli eğitim teknolojileri felsefeleri üzerine de yoğunlaştım ve bu alanlarda da çeşitli eğitimler verdim: SAMR ve MANKATO. Artırılmış gerçeklik, oyunlaştırma konularında da çeşitli çalışmalar yaptım. 3D baskı, robotik derken MAKER ve STEM hareketlerinin popüler olduğu bir dönemden geçiyoruz ve kendimi hemen bu alanlarda da geliştirmeliyim diye düşünüp, 3D tasarım ve baskı, Arduino, makey makey, learning robotic kits, gibi konularda yoğunlaştım, eğitim aldım ve şuan öğrencilerimle bu alanlarda çalışıyoruz. Hatta çeşitli yarışmalara da projeler hazırlıyoruz. Bu yıl robotik çalışmalarımızı okul yaşantısına entegre ettik. Aklıma ilk fırsatta gelenler bunlar 🙂 Teknolojinin hızına ben şahsen yetişemiyorum.

Bu meslekte dur durak yok 🙂

Özel sektörde BÖTE bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?

Eğer kendini geliştirirsen engel olabilecek hiçbir durum yok. Bu mesleğin keyif alarak hakkıyla yapılabildiği yerdir özel okullar. Bir BÖTE ‘li kolaylıkla iş bulabilir özel sektörde… Ama işte bunun şartı kendini sürekli geliştirebilen, paylaşmayı bilen ve aktif birisi olmalı. Mesleğimde 4. yılımı icra ederken güzel teklifler alıyorum, gerisini siz düşünün 🙂

BÖTE mezunu olmanın avantajları veya dezavantajları nelerdir?

Dezavantajı  denildiğinde aklıma ilk gelen şey sağlık sorunlarım oluyor 🙂 🙂 Miyopi, göz kuruluğu, boyun fıtığı, menüsküs ağrısı, bilek fıtığı, omuz spazmları 🙂 🙂 Bunları korkutmak için söylemiyorum 🙂 Bilinçli kullanıcı olun, spor yapın, gerisi sağlık olur… Ama diyorum ki “ İyiki BÖTE’liyim.”  Avantajı saymakla bitmez:

“Geleceğin meslekleri hep BÖTE’den çıkıyor…Geleceğin mesleği…”

esma

BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTElerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Aslında yukarıda yazdıklarım bu soruya çok net cevap oluyor. BÖTE sadece öğretmen yetiştiren bir bölüm değil! O nedenle keyfini çıkarın, okuyun, kendinizi geliştirin, güncel teknolojilerle ilgilenin öğrenin, bir robotunuz olsun 🙂 blog yazın, keyif aldığınız alanı seçin ve işiniz sizi bulur zaten.

Üniversite okuduğunuz şehrin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Zorluk çektiniz mi?

Ben ailemin yanında okudum üniversiteyi. İzmirliyim ve Ege Üniversitesinde okudum. Derece yaparak girmiştim üniversiteye o nedenle MEB bursu da kazanmıştım. İzmir büyükşehir, imkânı ve iş alanı oldukça fazla ama bilişim teknolojilerinin kalbi İstanbul’da atıyor. İstanbul’da okumak isterdim. Tüm etkinlikler, atölyeler, yarışmalar vs. her şey orada yapılıyor. O açıdan teknolojiyi yakından ve derinden takip etmek için İstanbul’da okumak her zaman bir avantaj bana göre..

Okuduğunuz üniversitenin size ne gibi avantajları oldu?

Çok büyük kampüsü olan ve sosyal açıdan çok zengin olan bir üniversite.. Özellikle eğitim fakültesi içinde çok değerli hocaları barındırıyor.

 

 

10402732_10152621039218962_2773990663974586386_n-1

Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza önerileriniz nelerdir?

Dediğim gibi güncel teknolojik gelişmeleri takip etsinler, teknoloji gelişmekle kalmıyor, değişiyor da. Bu değişime ayak uydurmaya çalışsınlar. Mutlaka alanları ile ilgili bir yayını takip etsinler, özellikle yabancı kaynaklar çok zengin ve fikir vericidir. Twitter’ı çok iyi değerlendirsinler. ISTE ve Common Sense takip etmeye başlayacakları ilk sayfalar olsun. Benim web sitemi de takip edebilirler esmacalisir.com 🙂 Fırsat buldukça güncel konulardan paylaşmaya çalışıyorum.

ESMA ÇUKURBAŞI ÇALIŞIR

Eğitim ve Öğretim Teknolojileri Uzmanı | Common Sense Digital Citizenship Certified Educator | Bilişim Teknolojileri Öğretmeni | Maker | Designer | Learner | Danışman

 

https://esmacalisir.com/

https://tr.linkedin.com/in/esmacukurbasi

https://twitter.com/eesmis

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir