Gökalp ÇINARER


gokalp.cinarer


Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1983 Yozgat doğumluyum. Yozgat Anadolu Lisesinde Lise eğitimimi tamamladım. Karadeniz Teknik Üniversitesi BÖTE den 2006 yılında mezun oldum. Gazi Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilgisayar Eğitimi alanında yüksek lisans yaptım. Halen Bozok Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri bölümü Bilgisayar destekli Tasarım ve Animasyon bölümünde görev yapmaktayım. 

 

Üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?

Bizim dönemimizde BÖTE bölümleri yeni oluşturuluyordu. İlk mezunlar arasında yer alırız üniversite yılları genelde bilgisayar üzerine yazılımlar, oyunlar ve eğitici materyaller hazırlamakla geçti.

Şuan ki mesleğinizde çalışmaya o yıllarda mı karar verdiniz?

Meslek olarak eğitimci olmayı çok fazla lise de düşünmüyordum fakat üniversiteye başladıktan sonra ve mesleği gördükten sonra iyi ki eğitimci olmuşum diyor.

Öğrencilik döneminde çoğu kişinin zorlandığı belli başlı dersler vardır. Sizin en çok zorlandığınız ders hangisiydi?

Öğrencilik yıllarında aslın çok fazla kendinizi sosyal hayata yönlendiremiyorsunuz. Öğrenci olarak her zaman derse hazır olmak zorundasınız açıkçası sözel dersleri genelde sıkıcı bulurdum çünkü biz bilgisayarla çalışmaya alışmışız ve bizim işimiz yazılım, algoritma ve web gibi biraz daha sosyal alanlar içeriyor. O nedenle sözel dersleri biraz sıkıcı bulurdum

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik kaygılarınız ve çalışmalarınız var mıydı?

Bizim zamanımızda BÖTE mezunlarının atanma problemi yoktu. Ayrıca istediğiniz alanda rahatlıkla iş bulabiliyordunuz. Özel sektörde, özel okullarda, devlet kurumlarında, bilgi işlem merkezlerinde rahatlıkla işe girebiliyorduk o nedenle hiç bir zaman iş kaygısı yaşamadım nitekim de okulu bitirdiğim anda göreve başladım. Bizim dönemimizdeki hiç bir arkadaşımın açıkta kaldığını düşünmüyorum. Tabi son yıllarda artık üniversite sayısına bağlı olarak da mezun sayısı arttı. Bu nedenle biraz daha atamalarda sorun yaşayabilir arkadaşlar fakat bu seferde özel sektör gelişti ve teknolojik yatırımlar arttı. İyi bir yazılımcıya bu ülkede her zaman ihtiyaç vardır.

İş hayatınızda neler yapıyorsunuz?

İş hayatımız genelde derslerle ve öğrencilerimizle yapmış olduğumuz projelerle geçiyor. Bozok Üniversitesi Bilgisayar Destekli Tasarım Ve Animasyon bölümü olarak son yıllarda animasyon çizgi filmlere, 3 boyutlu mimari çalışmalara, tipografik yazı stilleriyle oluşturulan özel uygulamalara ve projelere çok fazla zaman ayırıyoruz

Mesleğinizin zorlukları ve avantajları nelerdir?

Bilgisayar ve teknoloji her zaman zorluklarla dolu zaman isteyen, sabır isteyen bir alandır. Başarıya ulaşmak için onlarca deneme, uygulama yapmak zorundasınız. Sürekli radyasyonlu bir ortam ve her tarafınızda bilgisayarlar bazen insanı sıkmıyor değil ama bir bilgisayarcının bunu göze alarak bu mesleği seçmesi gerekir.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Öncelikle bu mesleği severek yapacaksınız. Mesleğin teknik detaylarına kendi becerilerinizde ekleyeceksiniz. Her zaman güncel olmak zorundasınız. Toplumun yönlendiricisi olarak teknolojik konuları her zaman takip etmelisiniz. Cep telefonları, tabletler, bilgisayarlar her geçen gün hayatımızın vazgeçilmezi haline geliyor. Ülkemizin gelişimi ve yazılım konusunda dünyada söz sahibi olması için kesinlikle bu alanda yetişecek öğrencilerimizin bir vizyonu olmak zorundadır.

Mezun olduğunuz üniversitenin size ne gibi avantajları oldu?

Lisansta Karadeniz Teknik Üniversitesi iyi bir eğitim kadrosuna sahip ve bizi her zaman motive edici bir akademisyen kadrosu vardı. Gazi Üniversitesi ise oturmuş yapısıyla bilgi ve birikimlerimi daha fazla ileriye taşımama yardımcı oldu. 

BÖTE’nin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

BÖTE dünya da teknoloji var oldukça yaşayacak en önemli bölümlerden bir tanesidir. Hiçbir BÖTE mezunu kendisini iş bulamam kaygısı içerisine atmasın sadece sabırlı olsun mesleki deneyime ulaşsın ve kendisini geliştirsin. BÖTE bu ülkenin teknolojik geleceğidir teknolojiye ve geleceğine sahip çıkmak isteyen tüm BÖTE mezunları yeni nesillere yazılım, algoritma ve mantık kavramlarını öğreterek bu bölümü vazgeçilmez kılabilirler.

Lisans hayatınızda yaptığınız çalışmaları bir portfolyo şeklinde hazırladınız mı? Öğrencilere portfolyo hazırlamalarını önerir misiniz?

Lisans ve yüksek lisans hayatımda yaptığım tüm çalışmalar arşiv halinde hala durur. Her zaman kişisel bir web sitesi ve kişisel bir arşiviniz olmalıdır. CV sektörün en önemli parçasıdır. Sistemli çalışmak ve düzenli olarak başarınızı arttırmak istiyorsanız portfolyo uygulamaları yapmalısınız. Öğrencilerimle yapmış olduğum çalışmaları YouTube kanalım üzerinden paylaşıyorum. Ayrıca www.finddex.com sitemiz üzerinden  de sosyal hayata dair özgün öğrenci yazıları oluşturmaya çalışıyoruz. Öğrenciler olmadan eğitimcilerin bir anlamı yok.

Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza bir öneriniz var mı?

Bölümünüzün kıymetini bilin, kendinize her zaman yeni arayışlar bulun yurt dışında bu alanda çalışma yapan kurumları öğrencilik yıllarında tanıyın, diğer ülkelerin teknolojilerini inceleyin ve her zaman bu işin içinde kalın. Sahanın içinde olmak, sektörden insanlarla çalışmak, iyi yerlerde eğitim almak sizin başarınızı arttıracaktır.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Tüm BÖTE mezunlarına, bu bölümü tercih edecek gençlere ve bu bölümde okuyan arkadaşlara selamlarımı iletiyorum. Sizlere bu sayfayı hazırlayıp sunduğunuz için ayrıca teşekkür ediyorum.


 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir