Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
2006 yılında İstanbul’a geldim. Aslen Ankaralıyım. 2010 yılında mezun oldum. Mezun olmadan önce öğrenciyken öğrenci asistanlığı yaptım. Aynı zamanda yaz tatillerinde de çeşitli yazılım şirketlerinde, eğitim teknoloji şirketinde çalıştım. Mezun olduktan sonrada Ankara’ya tekrar döndüm ve 2012 yılında ODTU Teknokent’te bir yazılım şirketinde yazılım mühendisi olarak çalışmaya başladım. Profesyonel iş hayatım öğrenciyken başladı ama gerçek anlamda kurumsal bir şirkette çalışmaya başlamam o zaman oldu. Yaklaşık 11 senedir bu iş içerisindeyim ve 11 senedir epey işte ve projede yer aldım. Ve şu an bulunduğum konumdan memnunum. Güzel bir alan yazılım geliştirmek ve bir eğitimci olarak yazılım ile uğraşmakta ayrıca avantaj. 2011 yılında Marmara üniversitesinde uzman olarak çalışmaya başladım hala aynı görevimde devam ediyorum bu süreç zarfında 2012 de yüksek lisansa başladım. 2014’te İstanbul Üniversitesinde Enformatik bölümünde doktoraya kabul aldım şuan tez yazma sürecindeyim. Yakın zamanda da savunmayı planlıyorum.
Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızdan bize bahsedebilir misiniz ?
Bizim zamanımızda iletişim ve teknoloji bu kadar güçlü değildi. Evimizde internet yoktu. Okulda interneti kullanabiliyorum. Ama aktif bir okul hayatım vardı. Hem dersler de hem de ders dışı faaliyetlere olabildiğince katılım sağladım. Okulda ki her dersin ödevini bitirme projeymiş gibi ele aldım. Ödev olarak görmedim ve bunları bir portfolyo haline getirdim. Ve iş sürecinde bunun meyvesini aldım. Okulu bölüm birincisi olarak bitirdim ayrıca o projelerde istediğim yerde iş buldum bu önemli birşey.
Üniversitede kesin olarak yapmalısınız dediğiniz şeyler nelerdir?
Proaktif olmalısınız. Hazırbulunuşluğunuz yüksek olacak ve girişken olmalısınız. İngilizcenizi halletmeniz lazım. Hangi alanda ilerleyeceğiz önemli değil ama yabancı dilinizi geliştirmeniz lazım. Yurtdışındaki kaynakları tarayıp , meslektaşlarınız ile görüşebilmeniz için dilinizi diri tutmanız gerekiyor. Dolayısıyla söylenecek en önemli şey yabancı dili kendi alanınızdaki gelişmeleri takip edecek kadar bilmek çok önemli bir şey. Söyleyeceğim ikinci şeyde okulda yaptığınız ödevleri ödev olarak görmekten ziyade kendi girişiminizi hayata geçirecek veya çalışmak istediğiniz alana zemin hazırlayacak projeler olarak düşünmenizi şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca okuduğunuz şehirde çok güzel ve her şeye kolaylıkla ulaşabileceğimiz bir şehir. Bunu da değerlendirmelisiniz. Etkinlikleri, workshopları takip etmelisiniz. Daha aktif bir öğrencilik hayatı geçirmelisiniz.
Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?
2008 yılında yaz döneminde Morpa Kampüste çalışmaya başladım. Orada birçok şey öğrendim. Öğretim tasarımı hakkında hem yazarlar, editörler ve geliştiricilerle çalıştım. Ve bu beni mezuniyet sonrasına hazırladı. Ben 2006 yılında üniversiteye girdiğimde hedefimi belirlemiştim. “Yazılım konusunda bir şeyler yapacağım.” demiştim. Çünkü bu alana meraklıydım ve seviyordum. Bu konuda şansımda yaver gitti diyebilirim ama buna ben de zemin hazırlamıştım. Okulda aldığım C dersinin notları bile hala durur bende. Yani hazırbulunuşluğunuzun olması lazım bir fırsat geldiğinde bunu değerlendirebilecek bir konumda olmalısınız. Bende birçok şeyi mezuniyet öncesinde hallettiğim için mezuniyet işin en kolay kısmı oldu benim için 🙂
Önemli olan sizin yolda olmanız ve o yol üzerindeyken önünüze çıkan fırsatları değerlendirmeniz için de hazır olmamız gerekiyor.
Yüksek Lisans ve doktoranız hakkında bilgi verir misiniz?
BÖTE’nin avantajlarından biri de birçok alanda yüksek lisans ve doktora yapabiliyor olmamız. Ben şu anda yapay zeka üzerine çalışıyorum ve bu alanda genel olarak mühendislik alanındaki arkadaşlar çalışıyor dolayısıyla BÖTE bu açıdan avantajlı. Ve BÖTE’nin bir diğer avantajı da hem eğitim hem de bilişim alanının ortak olması. Eğitimci kimliğimiz de olduğu için insanlar ile daha sağlıklı iletişime geçebiliyoruz. Ben İstanbul Enformatikteyim. Şu anda doğal dil işleme alanında doktora tezi yazıyorum. Ve yine eğitim kurumları üzerinde çalışıyorum. Aslında eğitim tarafından hiç uzaklaşmıyorum. Merkezine eğitimi alarak etrafında teknolojiyi de kullanarak çalışmalar yapıyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki doktora zor bir süreç ve önemli bir minval hakkını vermek gerekiyor.
Harun Bey, pandemi süreci iş hayatınızı nasıl etkiledi?
Ben işim olarak çok etkilenmedim. Çünkü işimiz dijitalde olduğu için çok rahat işlerimi devam ettirebildim. Bu anlamda dijitalde çalışanlar pandemiden az etkilenenler oldu. Hatta iş fırsatları dahi arttı. Çünkü şu an da dijitale olan talep arttı. En azından eğitim teknolojileri alanında artmış oldu. Uzaktan eğitim sistemleri, canlı ders sistemi şu an da çok mevcut bu sayede şirketler de olsun BÖTE mezunu arayışı içine girdiler. Bununla alakalı birçok ilan gördüm. Ama tabiiki diğer alanlarda çalışanlar bu durumdan çok fazla etkilendi. Umarım bir an evvel bu durumdan kurtuluruz.
Programlama dillerinin hangisinde kendimizi geliştirmemizi tavsiye edersiniz?
Aslında bu da yapacağınız işle alakalı bir durum. Eğer sektörde çalışacaksanız C# bilmek avantajlı oluyor. Ama akademik anlamda bir şeyler yapacaksanız şu an kendi doktora çalışmalarımda da kullandığım python kullanılıyor. Web tabanlı da ise PHP bilmek gerekiyor. Ama her şeyden önce şunu söylemek daha doğru, şöyle ki; bence en önemlisi veri yapıları ve algoritmik düşünmedir. Eğer bunları iyi oturtursanız programlama sadece syntax öğrenmekten ibaret oluyor. Bunun yanında bir web sayfası nasıl çalışıyor, bunun arka plandaki mimarisini anladıktan sonra bunun kodlanması veya hangi dil öğrenme gerekliliği işin en kolay kısmı oluyor. Yani; işin arka planın mimarisini anlamak ve veri ve algoritmayı çok iyi bilmek gerekiyor. Ondan sonraki kısmı C#, Python ya da PHP bunlarda tamamen sizin ne yapacağınızla ilgili bir durumdur. Zaten bir tanesini öğrendiyseniz diğerini de üzerine çalışarak çok rahat öğrenebilirsiniz.
Yazılım Uzmanı olmak isteyen BÖTE öğrencilerine önerileriniz nelerdir?
Birincisi bizim alanda dil bilmek çok önemli . İkincisi meraklı olmak gerekiyor. Hakikaten yazılım alanı da bu anlamda şansını dinamik tutan bir yer. Her seferinde şunu da kullanayım derken bir maceraya atılıyorsunuz. Takılıp sendeleyebiliyorsunuz ama her sendelediğinizde muhakkak sizi geliştiren bir şeyler oluyor. Ne yapmak istediğini bilmek çok önemli. Buna karar verip bu alanda kullanılan programlama dillerini bilmeliyiz, bunlara aşina olmalıyız. Ayrıca muhakkak öğrenciyken çalışmanın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mezun olduktan sonra iş hayatın zorluklarıyla karşılaşmadan önce okurken bunları görmek daha avantajlı olduğunu söyleyebilirim.
Harun Bey, sorularımızın sonuna geldik ,sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?
Sabır ve sebat çok zor kazanılan meziyetler. Sabrederseniz ve sebat ederseniz başarılı olamayacağınız hiçbir şey yok. Bu yüzden herkese sabretmenlerini ve çok çalışmalarını tavsiye ederim.