Mert ÇÖP


IMG_2722

Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Bahçeşehir Üniversitesi BÖTE mezunuyum. Okurken aynı zamanda yazılım mühendisliği bilgi sisteminden yan dal yaptım. Okul zamanında arkadaşlarımızla oldukça güzel işler yapmıştık. Böte Kurultayı ve kendi okulumuzun içinde bir çok proje ortaya çıkardık.Gönüllü olarak yaptığımız stajlar da vardı.Hem okulun zorunlu tuttuğu hem bunun dışında Globed E-Learning, Enocta ve Garanti Bankası Eğitim müdürlüğünde staj yapmıştım. Bunların bana mezun olduktan sonra hem de mezun olmadan önce oldukça faydası oldu. Okul bittikten sonra LC Waikiki Eğitim Müdürlüğünde akademide işe başladım.Orada 2 yıl eğitim teknolojileri departmanında uzman yardımcısı olarak çalıştım.Burada tamamen her şey içerde üretiliyordu. Gelen eğitim içeriklerini çeşitli programlar kullanarak içeride üretiyorduk.2 sene sonra şu anda çalıştığım QNB Finansbank’a geçiş yaptım.1 yıl yetkili olarak çalıştıktan sonra şu anda takım lideri olarak çalışıyorum.

Bize üniversite hayatınızdan bahsedebilir misiniz? 

Kurultaylar bizim için çok önemliydi. 2015 yılı Kıbrıs kurultayında mobil oyunumuzdan ikincilik ödülü almıştık. Onun dışında bizim okul daha çok proje ağırlıklıydı. Bu da çok önemliydi benim için ve üniversitedeyken kulüpler hayatımın dönüm noktası oldu diyebilirim. Kulüpte 1.sınıftan itibaren yönetimde yer almam ve 2.sınıfın sonundan itibaren 1-1,5 yıl kulüp başkanlığı yapmam benim için önemli bir dönüm noktasıydı. Çünkü kulüp başkanlığı yaparken çok fazla şirketle görüşme yaptık.Sadece öğretmenlik değil, eğitim teknolojilerinde neler yapıyorlar, yazılım alanında vs gibi bizim bölümün yapabileceği işler ile ilgili mezunlarımızdan ya da başka kişilerden görüşmeler yapıyorduk. Bir de gönüllü olarak yapmış olduğum stajlar önemliydi. 

Şu an da ki arkadaşlara da gönüllü stajları fazlasıyla öneriyorum. Çünkü siz orada hangi alanlarda ilerlemek istediğinizi görebiliyorsunuz hem de kendiniz fikir sahibi olmuş oluyorsunuz. 

Bir de bu sene 8.’si yapılacak olan Eğitim Teknolojileri Zirvesi(ETZ)’nin 7 yıldır yönetim tarafındayım. Bu da önemli bir dönüm noktası çünkü çok fazla bir network, çok iyi yerlerdeki insanlarla tanışmamız gerçekten çok faydalı oluyor. Yani kendinizi sadece öğretmenlik bazında yetiştirmemeniz sizin için iyi olacaktır diyebilirim.

Şu an pandemi sürecinde tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Sizi nasıl etkiledi? Birkaç örnekle açıklayabilir misiniz?

 Bu süreci 2 ye ayırabilirim. İlk 6 ayı çok aşırı yoğun geçti. %300 – %400 ile çalıştığımız, mesai kavramının kalmadığı bir süreçti. Çünkü her şey sınıf içi eğitimdi ve uzaktandı. Bu uzaktan süreci yürütmekte ciddi bir iş. Banka olduğumuz için kullandığımız uygulama güvenilir mi değil mi? Eğitim açısından ihtiyaçlar karşılanıyor mu? gibi araştırmalar yaptık. Diğer taraftan eğitim içeriklerimizi uzaktan eğitime entegre ettik. Normal şartlarda bile eğitimde insanları 1 saatte  zor tutarken, bilgisayar başında nasıl tutabiliriz? sorusu oluştu. Hem teknik hem eğitsel kısımda zorluklar yaşadık. İnsanların kendi kendine öğrenme kısmını nasıl arttırabiliriz? diye çalışmalarımız oldu. Detaylı bir öğrenme envanteri yaptık. Bunu da tüm banka ile paylaştık. Bu tarz çalışmalarımız oldu.

Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?

Bence kesinlikle değil. Ben bu konuda kendi okulumu da eleştiriyorum. Bizde BÖTE, Dünya standartlarına göre yetersiz bir eğitim veriyor. Özellikle Anadolu’daki okullar tamamen öğretmen tabanlı yetiştiriyor. Bence bu yanlış. Kurumsal olarak sektörde eğitim teknolojilerini bilmeyen insanlar oradan,buradan aldıkları bilgiler ile gelip bizim yerimize geçiyorlar. Bizim sektördeki ihtiyaç alanımız %10 bile dolmadı. Yeterli bir şekilde ihtiyacı karşılayacak bir BÖTEci yok. Ben hocalarıma da bunların aynısını söyledim. Maalesef bu bizim bölümün büyük sorunu. Robotik kodlama alanında müfredatta değişiklik yaşanıyor ama kurumsal alanda yetersiz olduğunu düşünüyorum. Bu konuda bakış açısının değişmesi lazım.

Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda özel sektörde BÖTE bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir? Öğrenciler olarak bunların nasıl üstesinden gelebiliriz? 

Özel sektörde çok fazla yer edinememenin sebepleri arasında okuldaki hocaların, mezunların ve mezun olacak arkadaşların hatası var. Çünkü kendilerini mezun olduktan sonra sadece öğretmen olarak görüyorlar. Kurumsal hayatında yanlışı; eğitim bilimlerinin başında ve ekibinde eğitim bilmeyen birçok çalışanlarının olması. Kurumlarda yerimiz yoktu ama zamanla olmaya başladı ve ilerleyen zamanlarda da artacağını düşünüyorum çünkü pasta çok büyük ve bize ihtiyaç var.

Programlama dillerinden hangilerini öğrenmemizi önerirsiniz?

Web tabanlı programlama dillerinin öğrenin. Unity öğrenin çünkü Unity de sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik uygulamaları geliştirebilirsiniz.C# ve Pythonun öğrenilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Lisans hayatınızda yaptığınız çalışmaları ve projeleri bir portfolyo şeklinde hazırladınız mı? Şu an öğrenci olan arkadaşlara yaptıkları çalışmaları içeren portfolyo hazırlamalarını önerir misiniz? 

Elbette. Benim tüm çalışmalarım bir bulut sistemi içerisinde yüklü. Çünkü eğitim hayatı boyunca yaptığınız projeler elinizde kalan doneler. O yüzden yaptığınız çalışmaları bir araya toplayın. CV nize ekleyin. İnsanlar girip kolaylıkla bakabilsin.

Sorularımızın sonuna geldik ,sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?

Çok teşekkür ederim. Siz bana ulaştığınız da çok mutlu olmuştum. Çünkü böyle aktaran, anlatan çok az insan var. Ve zaten az insanız sektörde. Bu yüzden bahsetmek istediğim en can alıcı konulardan bahsettim.

 

Kendinizi kesinlikle sadece bir alan ile kısıtlamayın çünkü pasta çok büyük ve bize ihtiyaç var. 

 

Mert ÇÖP” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir