Oğuzhan Kırçalı


03Bize biraz kendinizden bahseder misiniz ?

28 yaşındayım. 2006’da üniversiteyi kazanıp Malatya’dan geldim İstanbul’a. 2010’da üniversiteyi bitirdim. O günden beri İstanbul’da çalışıyorum. İş hayatına atıldım. Motosiklet sürmeyi çok seviyorum. Yaklaşık 2012’den beri motosiklet kullanıyorum. Teknolojiyi seviyorum, yazılımı daha çok seviyorum, yani yazılımın her türlüsünü seviyorum. Şu anda İstanbul Üniversitesi’nde yazılım geliştirme uzmanı olarak çalışıyorum.

Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızdan bahseder misiniz?

İlk yıl tamamen bir bocalama dönemiydi benim için. Yani yeni bir şehir, yeni bir okul, bir sürü tanımadığın insanla bir araya gelmek. İkinci yıldan sonra öğrenci asistanlığına başladım. İçime kapanık sayılabilecek biriyken, üniversitenin ve öğrenci asistanlığının getirdikleriyle beraber sosyalleştim. Bütün hocalarla tanışır oldum. Sınıftaki herkes benimle iletişim halinde oldu. Bu verdiğim en iyi kararlardan biriydi. En azından sosyal yanım için. Laboratuvarın bütün bilgisayarlarından biz sorumluyduk tüm program kurulumlarından formatlarına kadar. Hocalarla öğrenciler arasındaki bütün ilişki bizim üzerimizden dönüyordu. O yüzden çok keyifli ve çevre edindiğim bir ortama dönüştü öğrencilik benim için.

Yaptığınız mesleğe o yıllarda mı karar verdiniz?

Yaptığım mesleğe 3.sınıfta karar verdim. BÖTE bölümünü şöyle izah ediyorum ben; her şeyin bize ufkumuzu açacak kadar geniş yelpazede fakat derinleştirilmeden tanıtıldığı bölüm. Hangisi üzerine gideceğinizi siz seçiyorsunuz. Benim için 3.sınıfta daha netleşti ne seçeceğim. Yazılım için bir programlama dili seçmem gerektiğini gördüm ve C# kararını verdim.

Bölümdeyken mezuniyet sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı?

BÖTE’ye geldim ama açıkçası ne olduğunu kestiremiyordum. Nasıl bir bölüm kazandığım hakkında çok bir fikrim yoktu. Ne ile karşılaşacağım hakkında da çok bir fikrim yoktu. Daha çok mühendisliğe çabalıyordum fakat kazanamadım ve Marmara Üniversitesi ile ilgili isteğimle birlikte BÖTE’yi tercihlerim arasına ekledim. Ama süreç devamında bambaşka yerlere getiriyor insanı. Farklı bir güzergaha sokuyor, ama piyasanın  içine çok girmeyince biraz zor oluyor. Bir yazılım stajı olmaması zordu çünkü ben yazılım seçtim ve yazılım stajı yapamadım. Bu tabii ki eğitim fakültesi için normal bir durumdu. Ben de kendi sitemi yaptım. Hosting nedir? Domain nedir? C#’da nasıl uygulama yazılır ve yayınlanır aktarılır? Gibi kendi çabamla bir şeyler öğrendim. Bu benim için bir dönüm noktasıydı ve az önce saydığım şeyleri belirterek bir yazılım firmasına girdim. Aslında mezuniyetten sonra ilk olarak 3.5 aylık sistem uzman yardımcılığı deneyimim  oldu. Windows, Active Directory vs. Uğraştım ve sonrasında iş tamamen yazılıma döndü.

Şuanda yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi ? Şunlar olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?

Güzel bir programlama eğitimi aldım ama piyasa ürünlerini öğrenememek biraz zorluk çıkardı. Çünkü Türkiye’deki en yaygın dillerden biri C# ve C# eğitimi benim zamanımda yoktu. C, Visual Basic, PHP, Action Scprit vardı ve çok isterdim C# eğitimini de okuldan almayı. Hiç yazılım bilmediğimden dolayı aldığım C dersi yazılımı anlamak için çok güzel bir eğitim ve temel oldu benim için. Bunda Nesrin Özdener hocamın çok büyük katkısı vardır. Çok sevdiğim ve eğlendiğim bir ders olmuş ki kariyerimi birçok seçenek arasından programlama ile şekillendirdim.

01

Mesleğinizi yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?

3. sınıftan sonra eğer yazılım seçmek isterlerse, ücretsiz bile olsa bir  şirket veya birileri için bir şeyler yapmak, bir tecrübe edinmek gerçekten güzel şeyler katacaktır öğrencilere. Çünkü mezun olduklarında şuana kadar ne yaptın diye soracaklar. Eğer bir şeyler gösterirseniz maaş skalanız değişir. Eğer hiçbir şey göstermezseniz düşük bir maaşla işe girersiniz. Ama  ben şunları biliyorum, veri tabanından data çekip ekrana yansıtabiliyorum dediğinizde işin rengi değişiyor. Yeni mezun birinin bunları bilmesi büyük bir avantaj. Mezun olduğunuz güne bırakmamak lazım. Ben ne yapacağım? Bu şehirde kalmak istiyorum, iş bulacağım ama çok düşük maaşlar veriyorlar nasıl geçineceğim, derken bir anda ayaklarının üstünde duran o öğrenci, afallıyor duramaz oluyor. Buna hazırlıklı olabilmek için mezuniyetten birkaç yıl önce, çok düşük ücretli bile olsa bir yerlerde çalışsınlar tecrübe edinsinler. Piyasanın bir kokusunu almak mezun olduğun günü biraz daha kolaylaştırıyor.

Mezun olduktan sonra iş hayatınıza nasıl başladınız, bu süreç nasıldı?

Tam o anı anlatıyım. Diplomayı almadan bir iş buldum. Bir tekstil firmasında sistem uzman yardımcılığı. Bu da neydi? Benim merakımdan dolayı Windows Serverleri, Active Directorü evde kendimce deniyordum. Laptop ile masaüstü arasında bağlantı kuruyordum, masaüstümü sunucu yapmıştım, laptopa yetkiler veriyordum. Bunların hoşuma gittiğini de görünce bir başvuru yapayım dedim. Yanlış karar tekstil firmasında sistemci olmaktı. Çünkü çok atıl bir departmansınız, yani seçtiğiniz firma biraz daha bu yönden önemli. Yazılım firmasının en kıymetli çalışanı yazılımcıdır. Ama bir tekstil firmasının en kıymetli çalışanı stilisttir, yazılımcılar veya sistemciler onları rahat ettirmek için ordadırlar, onlara hizmet ederler. Ama bir yazılım firmasında amaç yazılım olduğu için kıymetli eleman yazılımcıdır. Firma seçerken bu biraz önemli. Sonrasında aşırı atıl görüntü yani yazılımcıya değer verilmeyişi beni rahatsız etti ve oradan ayrıldım. 4 ay bir işsizlik döneminin ardından bir  yazılım firması buldum. Daha düşük maaş veren bu firmaya girdim. Orada yaklaşık 8.5 ay bir şeyler öğrendikten sonra Marmara Üniversitesi’nin yazılım biriminde işe başladım. İki buçuk yıl da burada çalıştım. Daha sonra 1 ay boşluktan sonra şuan çalıştığım yer olan İstanbul Üniversitesi’ne başladım. İki buçuk yıldır da buradayım. Diyeceğim şu ki biraz piyasayı koklamış olmak çok önemli. Bunu yazılım için söylüyorum; kolay kolay işsiz kalmazsınız. Ben mezun olduktan sonra yazılıma dair hiçbir şey bilmeyenlerin bile işe başladıklarını gördüm. Ama oldukça düşük maaşlarla. Çünkü hiçbir şey bilmiyorlardı. Hani Visual Studio, C# filan dediğinizde neresi, nereye tıklayacağım sorularını soracak seviyede mezunlardan bahsediyorum.

İş hayatınızda neler yapıyorsunuz?

Şuan C# programlama dilini kullanarak .NET üzerine yazılımlar yapıyoruz. Öğrenci, öğretmen ve idari personele ait üniversitenin bütün yaşam döngüsü hazırladığımız ekranlar üzerinden yapılıyor. İçinde web, windows ve mobil uygulamalar da var. Yani .NET’in sunduğu her nimetten faydalanıyoruz açıkçası. Bunların bütün altyapısı, kurulumu, geliştirilmesiyle alakalı her şeye biz bakıyoruz. Bu arada yeni teknolojileri takip ediyorum. Mezun olmadan önce birçok yerde Asp teknolojisi kullanılıyordu. Mezun olduğumda Asp.Net’e geçiş yaparak yazılımlar geliştirdim. Sonra MVC’ye geçerek büyük bir rahatlığa kavuştum. Şu aralar dünyanın gidişatı HTML, JS ve CSS temelli olduğu için Anguler.js ile ilgileniyorum. Bunları söylememdeki kasıt, sürekli ve çok hızlı değişen bir sektör olduğu için kendimizi güncellemek ve geliştirmek zorundayız.

Özel sektörde BÖTE bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?

Öncelikle BÖTE bölümü adına baktığınızda bilgisayar ve öğretim teknolojileri eğitimi diye geçiyor. Bu aslında direk insan-bilgisayar laboratuvarının bir karşılığı oluyor. Eğitim, kullanışlılık, teknoloji ile insanın buluşmasını eğitim ile kolaylaştırmak temel işimiz gibi görünüyor fakat işin içine bilgisayar girince bir anda çok genişleyen bir alan oluşuyor. Ama bilgisayar girince gerisi biraz sizin kişisel gayretinize kalıyor. BÖTE’de verilen yazılım alt yapısı piyasada bir mühendisin ki kadar olmuyor. En büyük engel de burada ortaya çıkıyor yazılım seçenler için. Mühendis unvanınız olmazsa kamu da bile bilginizi ispatlayabileceğiniz bir alan vermiyorlar. Mühendislik lisans programından mezun değilseniz birçok engele takılabilirsiniz. Özellikle yazılım sektöründe olsanız dahi mühendis olmayışınız birçok yere başvurunuzu bile engelleyecektir. Özellikle de büyük firmalarda. Teknik bir alanda kariyerine devam etmek isteyenler için söylüyorum bunları. Eğitim alanında hiç bir sıkıntı yok. Bazı yerlerde BÖTE mezununun dediğini mühendis uygular. Yani mühendislere yol gösterici pozisyonuna gelebilirsiniz. Sonuçta biz bilgisayarla insanları buluştururken daha güzel bir ortam sunmak için eğitim aldık bölümümüzden. Bir mobil uygulamanın, web sitesinin nasıl daha kullanışlı olacağını biz söyleriz, mühendis yapar, geliştirir. Bu alanda danışılan siz olursunuz ama teknik bir alanda yönetici olmanız biraz zor olabiliyor.

Böte mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle Bötelilerin geleceği hakkında ne söyleyebilirsiniz?

Tek çıkış kapısını KPSS görüp de sadece ona yoğunlaşanların çok sıkıştığını gördüm. KPSS’deki alımlar her geçen yıl azaldıkça başka bir alternatifleri olmayanlar çok zorluk çektiler. Hayatlarına bir b planı, c planı koysalar o kadar sıkıntılı geçirmezlerdi diye düşünüyorum. Çünkü 3.sınıftan sonra inanılmaz bir telaşa giriyor insan. Hele 4’e başladığın  zaman hem KPSS çalış hem staj yap hem derslerini ver vesaire derken o yoğunluğa girdiğinde, ben mezun olunca atanabilecek miyim, kaygısı başlıyor. Başka alternatifleri olmayınca haliyle zorlanıyorlar.

02

Üniversite okuduğunuz şehrin avantajları ve dezavantajları var mıydı? Zorluk çektiniz mi?

Yaşama konusunda zorluk çekmedim çünkü daha önceden burada yaşayan yakınlarım vardı onların yanlarına gelip gidiyordum. Bir yurt hayatı yaşamadım, öğrenci evinde kaldım. Elimin altındaki imkanları başta fark edemedim. İstanbul’da ufak tefekte olsa para kazanabileceğiniz ve size iş hakkında birçok şey öğretebilecek yığınla firma var. Bu konuda Ankara bile yeterli değil, zaten diğer şehirlerde olması çok zor. Tabi bunu yazılım için söylüyorum, öğretmenlik için böyle bir şehir ayrımı yok. Ama İstanbul imkanların, çevre edinebilmenin, seminerlere gidebilmenin, sosyal etkinliklerin bol olduğu bir şehir. 1.sınıfta belki biraz bocalanır ama sonrası için hakikaten değerinin bilinmesini isterim. Okulun ve İstanbul’un imkanlarının kıymetini bilip faydalanın derim.

 

Bir Böte mezunu olarak BÖTE okumayı düşünen arkadaşlarımıza önerileriniz nelerdir?

Şuan bölümü düşünen öğrenciler hangi üniversiteyi istiyorlarsa onun sitesinde BÖTE bölümüne baksınlar. Ders içeriklerine, neler yapıldığına baksınlar. Hangi BÖTE olduğu da önemli tabi ki ama biraz daha teknik bir hedefiniz varsa BÖTE değil de mühendisliğe gitmenizi öneririm. Çünkü BÖTE bölümünün yarısı yazılım, tasarımsa diğer yarısı da eğitim. BÖTE’ye gelip de yazılımcı olmak biraz sizin kişisel gayretinize bakıyor. Ama bölümün asıl gayesi olan teknolojiyle insanı buluşturma üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız BÖTE biçilmiş kaftan. Tabi ki Üniversite seçimi de önemli. Yazılım düşünüyorsanız başta İstanbul olmak üzere ana şehirlerde okumak sizin avantajınıza olur.

Oğuzhan Kırçalı” üzerine 2 yorum

  • Merhabalar, Bilgisayar programcılılğı 2.sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 8 ay sonra dgs sınavına gireceğim ve hedefim mühendislik tutmazsa eğer böte yazmayı düşünüyorum. DGS ve programcılık sonrası BÖTE için ne düşünüyorsunuz ?

  • merhaba ben tercih dönemindeyim sayısal puan türünde 70 80 bin aralığında bekliyorum aydın bilgisayar mühendisliği ingilizce veya boğaziçi böte arasında kararsızım istanbulda oturuyorum hatta mezuna kalmayı bıle dusunuyorum geçen sene 155 bin sıralama yapmıştım yazılıma kaymak yazılımla uğraşmayı çok istiyorum şuan btk akademide şadi hocadan dersler dinliyorum udemyden klasik dersler aldım pyton java ama yüzeysel olduğunu düşünüyorum acaba iletişime geçebilir misiniz cidden sormak istediğim sorular var saygılar.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir