Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Eğitiminiz ve kariyer hayatınız ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Doktor öğretim üyesi olarak Ege Üniversitesi Eğitim fakültesi BÖTE bölümünde görev yapıyorum. Fakültemize 2006 yılında öğretim görevlisi olarak katıldım. Onun öncesinde MEB bünyesinde Anadolu Lisesinde 3 yıl bilgisayar öğretmeni olarak görev yaptım. O süreç içerisinde yüksek lisansımı tamamladım. Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi BÖTE bölümü 2003 yılı mezunuyum.
Kariyerinize baktığınızda hangi adımları atmış olmanın kendi adınıza önemli olduğunu düşünüyorsunuz? Nasıl riskler aldınız?
Üniversite 2.sınıftayken akademisyen olmaya karar verdim. Alanımızla ilgili İngilizce ve Türkçe okumalar yapmak çok hoşuma gitmeye başlamıştı. Öğretim teknolojisi benim için çok ilgi çekici bir konu alanıydı. Mezun olduktan sonra hem göreve başladım hem de lisansüstü eğitim almaya başladım aslında kariyer hedefim akademide çalışmaktı ve bu konuda karşıma çıkan seçenekleri hep takip ederek Ege Üniversitesi’nin ilanına başvurdum bu kariyerim için önemli bir adım oldu.
Çalıştığınız bölüm olan BÖTE hakkında bilgi verebilir misiniz? BÖTE nedir, amacı nedir?
BÖTE bölümünün amacı, güncel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli geliştiren bilişim teknolojileri öğretmeni ve çalıştığı kurumda öğretim teknolojisi konusunda liderlik ve mentörlük yapan bir öğretim teknoloğu yetiştirmektir. Hem öğrencilerini bilgisayar bilimleri konusunda yetiştiren hem de kurumundaki çalışanları bu konularda besleyen, öğretim teknolojisi konusunda öncü ve sorumlu kişiler BÖTE mezunlarıdır.
Bir BÖTE mezunu hangi yetkinliklerle mezun olmaktadır? Mezunlarınız hangi alanlarda ve nerelerde çalışmaktadır? Birkaç örnek verebilir misiniz?
Öncelikle eğitim fakültesinden mezun öğretmen adayları yetiştirdiğimiz için MEB bünyesinde çalışan birçok mezunumuz vardır. Öğretmenlik dışında başka alanlarda çalışmak isteyen mezunlarımız da var. Var olan atama durumları göz önüne alındığında, bu durum kaçınılmaz bir hal almaya başladı sanırım. Belirli bir konuda kendini yetiştirmeye gayret eden mezunlarımız çeşitli sektörlerde elbette iş bulabiliyorlar. Örneğin; yazılım sektöründe çalışan mezunlarımız var. Şöyle bir örnek vereyim: Nefis yemek tarifleri sitesini bizim mezunumuz kurdular. Bankaların ya da farklı kurumların eğitim teknolojileri departmanlarında çalışan mezunlarımız var. Çeşitli bakanlıklarda uzman kadrosunda çalışan mezunlarımız var.
Özetlemek gerekirse bilişim teknolojileri öğretmeni, akademisyen, yazılımcı, grafiker, uzman vb. birçok kadroda iş bulma olanağı vardır. Gönül ister ki daha fazla atama olsun özellikle pandemi döneminde bilişim teknolojileri öğretiminin ne kadar önemli olduğunun fark edilmesini ve her okula en az bir BÖTE mezunu olan BT öğretmeninin atanması gerektiğini düşünüyorum ve bu konuda da elimden geldiği kadar sosyal medyadaki iletileri desteklemeye ve paylaşmaya çalışıyorum.
Üniversitelerde, BÖTE bölümünde öğrencilere verilen eğitim yeterli mi? Bir şeyleri değiştirme fırsatınız olsa bunlar neler olurdu?
Tüm üniversiteler açısından konuşmak zor ama kendi bölümümüze baktığımızda ben genel olarak yeterli olduğunu düşünüyorum özellikle son dönemde robotik kodlama çok daha önem kazanmaya başladı ve bu konuda dersler verilmeye başlandı. Yeni programla derslerimizin daha çok çeşitlendiğini, farklı programlama konularında dersler olduğunu söyleyebiliriz. Öğrencilerimiz de bu konularda istekli olduğunda pek çok etkinlik yapabiliyorlar. Ben genel olarak öğretim programımızın yeterli olduğunu düşünüyorum. Elbette güncel konuları yansıtan daha farklı seçmeli derslerle öğrencilerin ilgisine yönelik derslerin eklenmesi özellikle mesleki gelişime yönelik konuların ele alınmasının yararlı olacağı düşüncesindeyim.
Uzaktan eğitimde BÖTE bölümüne verilen eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz?
Pandemi döneminde gerçekleşen acil uzaktan öğretim sürecinde BÖTE bölümü öğretim elemanlarının teknolojiye yatkınlıklarının olumlu bir etmen olduğunu düşünüyorum. Hepimiz için zorlu bir süreçti, pandemiyle tanıştık ve bu süreçte tüm dersleri uzaktan öğretim yoluyla vermeye başladık ki bu pek çoğumuz için bir ilkti tüm dersleri uzaktan yürütmek. Sınıfları, labları, en önemlisi de öğrencilerimizi özledik, dijital uçurumu hissettik ama her şeye rağmen canla başla öğrencilerimize yararlı olmak için mücadele ettik diyebilirim.
Öğrencileriniz için üniversitenizin ve bölümünüzün imkanları nelerdir? Bölümünüzü tercih etmek isteyen öğrencilere neler söylemek istersiniz?
Bizim çok önemli bir avantajımız var. Ege Bölgesinin incisi kabul edilen İzmir’deyiz, çoğunlukla güneşli olan, deniz kenarındaki bu kentte ulaşım ve sosyal olanaklar gayet iyi durumda. Bu anlamda kentin bu olanaklarının yanı sıra kampüsümüzün de öğrenciler için çok destekleyici olduğunu söyleyebilirim. Bir öğrencinin rahat ve huzurlu bir şekilde sosyalleşebileceği ve hem eğitim hem de spor vb. konularda kendini geliştirebileceği bir üniversite. Üniversitemize gelecek öğrencilerin bahsettiğim bu olanaklarla ilgili olarak web sitemizi kesinlikle gezmelerini tavsiye ederim. Kütüphanemiz oldukça zengin ve bilgi teknolojileri alanlarında çok önemli veri tabanları var. Yabancı dil öğrenme konusunda desteği var mesela Rosetta Stone aboneliği var, Ege Üniversitesi öğrencisi dünya çapında tanınmış sistemlerden istediği dil eğitimini çevrimiçi şekilde alabilir. Hocalar olarak öğrencilerimize karşı her zaman destekleyici ve yapıcı davranırız, öğrencilerin sorunlarına ilgi gösteren ve onları çözmek için elinden geleni yapan insanlarız. Bu anlamda erişilebilirlik ve iletişim yönümüzün güçlü olduğunu söyleyebilirim.
Bir BÖTE öğrencisi olarak yurtdışına yüksek lisans ve doktora yapmak için gitmek istiyorsak, lisans hayatımız döneminde neler yapmalıyız?
Şimdi ilk olarak böyle bir düşünceniz varsa hedefinizi netleştirmek ve bunun için de olankları iyi araştırmanız gerekecektir. “Hangi ülkeye, hangi amaçla gideceksiniz?” bu konuda hedef belirlemek önemli. Elbette, yabancı dilinizi özellikle de İngilizcenizi geliştirmeye odaklanmalısınız. Bunun için çok pahalı kurslara gitmenize gerek yok İnternet üzerinde sınırsız kaynak var, basılı kaynaklar var. Yabancı dilinizi geliştirip bunu belgelemek de yararlı olacaktır. İlk olarak mümkünse Erasmus yoluyla yurt dışı deneyimi kazanmaya yönelmenizi öneriyorum. Bu imkanı mutlaka zorlamaya çalışın. Bunun dışında lisansüstü eğitim vb. amaçlarla verilen bursları takip edip bu olanaklardan faydalanabilirsiniz. Yeter ki istekli olun ve takipte kalın, vazgeçmeyin.
Öğrenciler olarak merak ettiğimiz bir nokta BÖTE’nin geleceği. BÖTE’nin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? BÖTE bölümünün hak ettiği değeri alabilmesi için neler yapılmalıdır?
BÖTE’nin şu anda hak ettiği değeri gördüğünü söylemek çok zor. BÖTE bölümlerinin yaşadığı sorunlar, gelecek kaygıları ile ilgili çalışmalar yaptık, pek çok çalışma da yapılıyor ve yayınlanıyor. Ama maalesef bu sorunlar hala giderilmiş değil. Öncelikle MEB’in bilişim teknolojileri öğretmenlerini daha fazla istihdam etmesi gerekiyor, her okula en az bir BT öğretmeni atanmalı hatta bence ideali 2 BT öğretmeni, çünkü öğretmenlerden biri öğrencilerin diğeri de personelin eğitimine yönelmelidir. 21. yy becerilerine sahip olan, bilişim teknolojilerini yalnızca kullanan değil geliştiren öğrenciler yetiştirmek isteniyorsa çözüm BÖTE mezunlarının atanması. Ayrıca, öğretmenlerin ve kurum çalışanlarının öğretim teknolojisiyle ilgili bilgi ve beceriler kazanmasını, eğitimde teknoloji entegrasyonu sağlanması isteniyorsa yine çözüm BÖTE mezunlarının atanması. Görüldüğü gibi BT öğretmenlerinin çok değerli bir konumu var. BT öğretmeni olarak atanması gereken bölüm de BÖTE, bunu da vurgulamak isterim. BÖTE’nin önemi ve atamalar konusunda karar alıcıların farkındalıklarını artırılması konusundaki girişimleri destekliyorum, bu konuda çözüm bulunacağına inanıyorum.
Uzaktan eğitim süreçlerinde eğitim kurumlarında (üniversitelerde, Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar) BÖTE mezunları neler yaşadı ve BÖTE Mezunlarının eğitim kurumlarında uzaktan eğitim süreçlerinde rolünün ne olması gerektiğini düşünüyorsunuz? Bu süreçte mezunlarınız neler yaşadı?
Pandemi sürecinde öğretmen olanlar bulundukları yere göre farklılaşan düzeyde sıkıntılar yaşadıklar. Bazı mezunlarımız çok imkansızlıklar içinde eğitim veriyorlardı. Maddi imkansızlar dijital uçurum oluşturduğu için ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktı. Bu durumu bizler de yükseköğretimde yaşadık. İnternet bağlantısı sıkıntısı olan öğrencilere ulaşma konusunda sorunlar yaşadık. Pandeminin kötü etkileri bu şekilde oldu. Diğer sektörde çalışan arkadaşlarımızda ise değişen durumlar olmuştur. Evden çalışmaya geçmek de çeşitli sıkıntıları beraberinde getirebilmektedir.
BÖTE mezunlarının rolü açısından baktığımızda, uzaktan öğretimin tasarlanması, yönetimi ve öğretmenlerin mesleki gelişimlerini destekleme süreçlerinde görev almalarının yararlı olacağı düşüncesindeyim. Çünkü mezunlarımız bu konularda dersler almaktalar, kendilerini geliştirmeye devam ettikleri sürece uzaktan eğitim uygulamalarında da rahatlıkla görev alabileceklerdir.
Hocalarımız mutlaka çalışmalarımızı içeren portfolyo hazırlamamız gerektiğini belirtiyorlar. Yaptığımız çalışmaları portfolyo şeklinde hazırlamalı mıyız? Öğrencileriniz yaptıkları çalışmaları bir portfolyo şeklinde hazırlıyorlar mı ve portfolyo hazırlamalarını önerir misiniz? Gözlemlediğiniz kadarıyla portfolyo hazırlamak yararlı oluyor mu?
Kesinlikle öneririm. Tüm lisans yaşamları boyunca A dan Z ye yaptıkları tüm çalışmaları içeren bir dijital bir portfolyo mezuniyet sonrasında çok değerli olur. Çeşitli platformlarda örneğin Linkedin’de bunu profillerinde sergilemeleri çok güzel olur. Sosyal sorumluluk projelerine katılmak da portfolyolarına katacakları çok değerli çalışmalar olur. Sosyal sorumluluk projeleri son dönemlerde çok değerli önemsenen bir konu. Aslında öğrenciler üniversite yaşamını sadece ders olarak görmemeli, fayda sağlayacakları alanlara da yönelip arayış içerisinde olmalılar. Bu konuda ne kadar aktif olursanız o kadar kendinizi gösterip, geliştirme fırsatı bulursunuz. Hocalarınızla koordineli bir şekilde projeler üretmeniz, çalışmanız ve bunu portfolyonuz içerisine aktarıp sosyal medyada da aktif olmanız çok faydalı olabilir.
Son olarak tecrübeleriniz doğrultusunda BÖTE öğrencilerine neler söylemek istersiniz?
Ben kendi öğrencilerime baktığım zaman bir karamsarlık olduğunu fark ediyorum. Tabii ki doğal olarak “atamalar az,mezun olunca neler olacak?” gibi tedirginlikleri var. Ama karamsarlığa kapılmak iyi bir şey değil. Az önce de örnek verdiğim gibi çeşitli sektörlerde çalışma imkanları da var. Yeter ki vazgeçmesinler ve olanakları hep takip etsinler, kendilerini geliştirsinler ve odaklansınlar. Özel okullar bu konuda değerli bir yerde. Aslında öğrenciliğiniz devam ederken; “Ben mezun olduğumda neler yapacağım, nelerden hoşlanıyorum?” tarzında hedefinizi belirlemeniz lazım. Böyle olduğunda çalışmalarınızı daha fazla şekillendirebilirsiniz. Hedefiniz her neyse ona odaklanmak ve o konuda çalışmak kesinlikle çok büyük başarı getirir. Seçeneklerin olduğunu unutmamak lazım. Davetiniz için çok teşekkür ederim, çok keyifli bir sohbetti.