Kendinizden biraz bahseder misiniz?
6 senedir öğretmenlik yapıyorum. Marmara üniversitesi BÖTE bölümü 2010 mezunuyum. Yüksek lisansa devam ediyorum. Onun dışında bazı projelerimiz var onlarla devam ediyorum. Tez aşamasına geçtim, tezimle ilgileniyorum. Öğrencilerimle ilgileniyorum.
Üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?
Güzeldi. Özellikle ben şunu söyleyebilirim, şimdi bölümle ilgili biraz konuşmak gerekir diye düşünüyorum. Mesela BÖTE şöyle farklı bir alan diğerleri sınava çalışırken siz sürekli proje yapıyorsunuz. Ve gerçekten kendinizi geliştirdiğinizi hissediyorsunuz. Yani bunu fark ediyorsunuz.
Üniversite okuduğunuz şehrin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Zorluk çektiniz mi?
İstanbul gibi büyük şehirde yaşamak zaten hani yoldu, trafikti bunlar herkesin yaşadığı zorluklar ama İstanbul gibi bir şehirde yaşamak kesinlikle çok güzel. Yani sosyal yapısı olsun aradığınız bir kitabı bile bulmak diğer yerlerden çok daha kolay. Her şeyin merkezindesiniz çünkü.
Bölümdeyken mezuniyet sonrasına yönelik çalışmalarınız nelerdi? Mezun olma aşamasında neler yaşadınız?
Yani açıkçası ben o konuda özele yöneleyim ya da farklı mecralara yöneleyim diye bir şey yapmadım. Ben direkt MEB’i hedeflediğim için KPSS çalıştım. O zaman için aklımda yüksek lisans vs. de yoktu. Ben direkt MEB de bilişim öğretmeni olmaya yönelik hazırladım kendimi.
Mezun olduktan sonra iş hayatınıza nasıl başladınız? İlk iş deneyiminizden biraz bahseder misiniz?
İlk iş deneyimim MEB’e atanmamla başladı. Hala MEB de çalışıyorum. Altı sene oldu. Mezun oldum ve Aralıkta atandım. Hala da oradayım. Nasıl diyeyim bir mülakat bir tecrübe olmadı benim için. Yani direkt mezun olup başladım ama dediğim gibi öğretmenliği de verdiği için bölüm, öğretmenlik mesleğine de hazırladığı için çok güzel bir şekilde çok zorlanmadım açıkçası.
Şuanda iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Bunları bize birkaç örnekle açıklar mısınız?
Belirli bir müfredatımız var. Bu müfredatta örneğin öğrencilerimiz var eski de olsa bir laboratuvarımız var. Orada derslerine giriyorum. Aynı zaman da BT Rehberlik diye bir şey var MEB de bilirsiniz belki. Fatih projesi BT Rehber öğretmeniyim. Onunla ilgili öğretmenlere eğitim materyallerini nasıl kullanabilirler bunu gösteriyorum. Yeri gediğinde teknik destek veriyorum. Yeri geldiğinde bazı problemlerine yardımcı oluyorum. Materyal hazırlamalarına, ders sunmalarına yardımcı oluyorum. Onun dışında yine Fatih Projesi eğitmen eğiticisiyim. Akıllı tahta, etkileşimli tahta kullanımıyla ilgili öğretmenlere eğitimler verdiğim zamanlar oluyor. Ya da öğretmenlere belli teknolojik araçlarla ilgili bazı programlar uygulayıp onları anlattığım zamanlar oluyor. Genel olarak okulda ki meslek hayatım böyle gidiyor.
Şuanda yaptığınız meslek için BÖTE de verilen eğitimin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? Şunlarda olsa iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?
Aslında gayet yeterli. Ama şöyle bir şey söyleyebilirim fark ettiğim şey şu. 2010 mezunuyum. 2006 giriş 2010 çıkış. Şuan da BÖTE’nin çok çok daha iyi bir durumda olduğunu düşünüyorum. İçerik olarak faaliyet olarak bizim zamanımızda sanki birazcık daha ya toyduk ya daha bu kadar girişken değil miydik, diyeyim. Ya şuan çok daha iyi bir seviyede olduğunu düşünüyorum. Şimdi ki arkadaşlar çok daha şanslılar.
Mesleğinizi yapmak isteyen arkadaşlara önerileriniz nelerdir?
Açıkçası bu işi MEB de yapsalar mı diye düşünüyorum. MEB de bize karşı algı biraz farklı teknisyen, tekniker, bilgisayar tamircisi gibi. Böyle bir algı var zaten zamanımın çoğunu bu algıyı kırmakla geçiriyorum. Tavsiye eder miyim milli eğitimde öğretmenlik yapmalarını? Açıkçası tavsiye etmem ama özel okullarda çalışan arkadaşları görüyorum onları bu konuda daha gönüllendiriyorlar, teşvik var. BÖTE’nin öğretim yönü de ağırlıklı. Onların bu konuda daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Milli eğitimde bir öğretmenliği tavsiye etmem ama eğitim teknolokluğunu kesinlikle tavsiye ederim ki BÖTE de buna gayet güzel hazırlıyor.
Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda özel sektörde BÖTE bölümünün yeri nedir? Özel sektörde yer edinmemizde engel olabilecek etkenler var mı?
Aslında yok. Dediğim gibi özel sektörde kamuya göre önümüz daha açık zaten BÖTE mezunu arkadaşlar çok farklı alanlarda çalışıyorlar, önleri açık. Bence çok büyük sıkıntılar yaşamıyorlardır.
Genel olarak baktığınızda BÖTE mezunu olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Bir şeyin başına bilgisayar koyulduğunda insanların bunu sadece teknik anlamda düşünmeleri ve insanlardaki bu algı bir dezavantaj. Ama onun dışında BÖTE mezunu olmak sadece bir öğretmen olarak da ve aynı zamanda bilişim öğretmeni olarak da çok avantajlı bir şey. Çünkü acayip donanımlı oluyorsunuz mezun olduğunuz zaman. Her şeyden ufak ufak bilginiz oluyor sonrasında onun üzerine inşa etmesi kalıyor.
BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Şunu söyleyebilirim 5.sınıflarda yabancı dil sınıfı yapmaya çalışıyorlar önümüzdeki yıl için. Mesela 5.sınıflarda MEB de bilişim dersi olmayacak büyük ihtimalle. 7. ve 8.sınıfta seçmeli olarak verilecek. Şuanda sadece 6. sınıflarda kalacakmış gibi bir şey var ve onu da kaldırmayı düşünüyorlar. Atamalarla ilgili ümitsizim, azalacağını düşünüyorum ama şöyle bir şey yaptılar. BT rehberlikten bahsetmiştim. BT rehberlik artık bakanlıktan direkt her okula bir BT rehber olabilmesi yönünde bir yönetmelik çıktı. Yani bunu yorumlarsak bu aşamaya giriyor. Gerçi daha somut adımlar atılmadı ama böyle bir şey olursa nasıl özel okullarda eğitim teknoloğu olacak böylece milli eğitimde her okulda bir BT rehber öğretmen olup tamamen bu işe yönelebilecek eğer uygulamaya geçerse ama onun dışında ders bazında düşünürsek sıkıntılar var.
İş tecrübelerinizden sonra okuduğunuz üniversitenin ve bölümün size ne gibi avantajları olduğunu düşünüyorsunuz?
Çok farklı bir mecra ve disiplinler arası çalıştığımız için her alanla ilgili bilgimiz ve fikrimiz var. Ve öğretimle iç içe olduğumuz için bir defa öğretmenlik mesleği alanında kendimizi çok yeterli hissediyoruz. Ya da biri için mesela bir materyal hazırlamak çok zorken bizim için basit ya da o konuda yardımcı olabilmek çok basit. Yani BÖTE mezunu olmak bu alanda iyi diye düşünüyorum.
Bir BÖTE mezunu olarak şuanda BÖTE okuyan arkadaşlarımıza önerileriniz nelerdir?
Çok fazla imkân var ve hepsinden yararlansınlar. Aktif olsunlar, etkinliklere katılsınlar, projeler yapsınlar. Yani olabildiğince kendilerini mezuniyet sonrasına hazırlasınlar. KPSS dışı şeylere oldukça yoğunlaşsınlar.