Doğan İşler


Untitled-2Biraz kendinizden ve üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?

Marmara BÖTE 2010 yılında başladım. Marmaraya gelmeden önce 2 senelik bilgisayar programcılığı okudum ondan sonra dikey geçiş sınavına girdim ya mühendis olacaktım ya öğretmen öğretmen olmayı seçerek Marmara Üniversitesi'ne girdim. Marmara Üniversitesi' nde 3 sene asistan öğrenci olarak çalıştım. İki sene bölümde çalıştım. Bir senede rektörlükte bir hocamızın yanında çalıştım orada modelleme üzerine çalışıyorduk hizmet içi eğitim de program üzerine modelleme çalışmaları yaptık. Bu arada ekstra işler yapıyordum bir Tübitak projesinde yer almıştım. Seminerlere katıldım. Ayrıca başka bölümlere bilgisayar dersleri veriyordum.

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik kaygılarınız ve çalışmalarınız var mıydı?

Hiç yoktu. Zaten bölümde önceden çalışıp tecrübe kazandığım için yoktu. Hep öğretmen olmayı amaçlıyordum. Hatta bir sene erasmus ile yurt dışına gidip orada eğitim teknologluğu yaptım.

Peki ölçme ve değerlendirme uzmanı olmaya ne zaman karar verdiniz?

Aslında biraz tesadüfi oldu. Sevdiğim bir işti hatta yüksek lisans yapmayı düşünüyordum Bir üniversiteye başvurmuştum ama dil olmadığı için dramatik bir şekilde olmadı. Meraktan kaynaklanan bir istekti.

Bu bölümü seçmek isteyen  öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Öncelikle ön yargılardan kurtulsunlar. Herkes bilgisayar biliyor word, excel.. Bu ön yargılardan kurtulmaları gerekiyor. Şu an bizim geleceğimiz çok parlak diyebiliriz. Kodlama çalışmaları yapıyoruz, sosyal medya da etkinlikler yapıyoruz kodlama üzerine, okullara da kodlama dersi geliyor bunlara dayanarak bölümün geleceği gayet parlak diyebilirim. 5 sene önce durum kötüydü çok az alım vardı. Ölçme değerlendirme kısmına gelir isek bu biraz dersi sevmek ile alakalı diyebilirim. En sevdiğim derslerden biriydi diğer derslere göre somut bir ders idi ne yaptığımızı bilirdik. BÖTE mezunu olduğunuz için diğer öğretmen arkadaşlarım iş yerlerinde öğretmenlik dışında başka işlerde yapıyorlar. Bunlar farklı farklı dallar aslında bu bölümü okuyan arkadaşlar bir konuda uzmanlaşabilirler. Yapacakları işi merak etmeleri gerekiyor.
Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız?

Bir iş bulma sitesinden ilanlara bakıyordum. Şu an çalıştığım okulun ilanını gördüm. Ölçme değerlendirme uzmanı aryorlardı. Baş vurdum yaptıklarımdan bahsettim. Sağlam portfolyoyla gidince direk bir günde işe aldılar.

İş hayatınızda bir ölçme ve değerlendirme uzmanı olarak neler yapıyorsunuz?

Şu an yaptığım işte  okul içinde yaptığımız TEOG, YGS, LYS, STS sınavlarımızın hazırlanmasını ve değerlendirmesini yapıyorum ve bunların raporlarını oluşturuyorum. Sonra bunların analizlerini yapıyorum; soru analizi, madde analizi, başarı oranı, koalasyon eğrileri vb. Bu tip raporlar hazırlayıp öğretmenlerimize sunuyorum.

Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?

Kişi kendini geliştirmeyi bırakırsa bu bir engeldir. Yabancı dil bilmesi gerekiyor. Prezental olması gerekiyor.

untitled-infographic_block_1BÖTE mezunu olmanın avantajları yaptığınız iş için nelerdir sizce?

Öncelikle 2 yıllıkdan geldiğim için donanım alt yapım vardı. Bir de bunun üstüne pedolojik bir alt yapıyı ekleyince bildiğim bilgiyi sunabildim. Analitik ve pratik bir şekilde düşünmemi sağladı. BÖTE'nin bence en büyük avantajı bu.

BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Her geçen yıl daha az sayıda BÖTE mezunu ataması yapılıyor. Okullarda sunulan Bilgisayar dersinin ders sayıları da azaltıldı. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Özel sektör de deli gibi iş açığı var. BÖTE’lilere şu gözle bakılabiliyor. Sen BÖTE’li misin o zaman bunu biliyorsundur. Hepsinden azar biliyorsun çünkü. Sonra saha çıkıyorsun bunlardan bir şey yapman gerekiyor.

Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza bir öneriniz var mı?

Seminerlere, BÖTE kurultayı gibi etkinliklere katılsınlar. Mutlaka proje üretmeliler ürettiklei bu projeler ile yarışmalara katılabilirler. Benim en büyük hayalim bir yarışmaya katılmaktı mesela ama diğer arkadaşlarım bu idea ya pek yanaşmadıkları ve bireysel katılamadığım için böyle bir projede yer alamamıştım. Onun dışında kodlama dersi alabilirler. En önemlisi proje geliştirmeliler. Portfolyolarını sağlam doldurmaları gerekiyor. İş ilanlarına baktığınızda çoğu yer tecrübe ister. Bu tecrübeyi okulda yaptıkları projeler ile kazanmalılar. Ben şuan ki işimi okulda yaptığım projelerim, portfolyom ve yaptığım çalışmalar ile girdim. Bir hocamızın verdiği bir ödev vardı. Elimde 2000 kişilik bir veri vardı. Excel de bunların madde analizi, soru analizi, standart sapması, ranjı vb. hesaplayan makrolar yapmıştım. İş başvurumda da bu yaptığım projeyi sunmuştum. Bunun sayesinde işe girdim.

Marmara Böteli olmanın size ne gibi avantajları oldu?

Hocalarımız bize çok şey kattı. Hepsinin yeri çok farklı şu an ne yaptıysam onların sayesinde yaptım. Mesleğimde yaptığım şeylerin bazılarını onların katkıları sayesinde yaptım. Kendimize geliştirme olanakları sağlıyorlar da fikir üretmemize ve beyin fırtınası yapmamızı sağlıyorlardı.

Sizin gibi ölçme ve değerlendirme uzmanı  olmak isteyen arkadaşlar öğrencilik hayatlarında neler yapabilirler?

Sürekli kendilerini geliştirmeleri ve sınav sistemlerini güncel olarak takip etmeleri gerekiyor. Yüksek lisans yapmaları gerekiyor. Gazi Üniversitesi' nde ölçme değerlendirme yüksek lisans yapmaları iyi olur.

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir