Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
İstanbul Üniversitesi BÖTE mezunuyum. 2009 girişliyim ve 2014 çıkışlıyım. 1 yıl uzatarak okulu bitirdim. Bunun sebebi ise bilgisayarla üniversitedeyken tanışmış olmam diyebilirim. Adıyaman’da Anadolu Lisesi’nde Bilişim Teknolojileri öğretmeniyim. 2016 Mart ayında atandım. Yaklaşık 5 yıldır MEB’de öğretmenlik yapıyorum.
Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızdan bahsedebilir misiniz?
Genelde bölümün derslerinde çok zorlandım. Sebebi bilgisayara dair az bilgim olduğundan ve bunun dışında İstanbul’da da okurken zorlandım diyebilirim.
İstanbul’un avantajları ve dezavantajları nelerdir?
İstanbul’da bir çok panel, konferans, etkinlik yapılıyor. Ben şimdi Adıyaman’a atandım. İstanbul’a konferansa katılmak için gidip gelmek maliyetli oluyor o yüzden şu an zor oluyor diyebilirim. İstanbul’un avantajlarından faydalanmanın önemli olduğunu düşünüyorum.Bunun kıymetini bilmek gerekiyor. Bunun dışında İstanbul’ da okumak kişilik gelişimi oldukça güzel bir şehir.
Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?
Ben okulu 1 yıl uzattığım için ilk hedefim okulu bitirmekti. Ondan sonra KPSS çalışma niyetindeydim. O yüzden özel sektörde düşünmedim.
Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız? İlk iş deneyimleriniz nelerdir?
Öğrenciyken işyerlerine web site yapıyordum. O şekilde giriş yaptım. Mezun olduktan sonra 1 yıl KPSS çalıştım. Daha sonrasında da atandım.
Mesut Hocam, KPSS süreciniz nasıl geçti?
KPSS sürecinde iç denetim önemli, odaklanmak gerekiyor. Bunlar olunca gerisi halloluyor.
Şu an pandemi sürecinde tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Sizi nasıl etkiledi?
Çocuklarla en fazla derslerimizi işleyebiliyoruz. Seçmeli olduğu için ve internet sıkıntısı olan öğrencilerde olduğundan dolayı derslere katılamayanlar oluyor. Lisede bilgisayar bilimi dersi kur 1 kur 2 şeklinde.Kur 1 de python, programlama mantığı, değişkenler, problem çözme teknikleri bu şekilde biraz daha sözel geçiyor pandemiden dolayı. Yüzyüze eğitimde öğrencilerle birlikte olduğumuz birebir öğrenildiği için daha etkili oluyordu.
Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?
Bizim zamanımızda arduino vb. dersler yoktu. Ben de KPSS sürecini atlattıktan sonra Bilişim Hocası sayfası açtım. Orada mesleğe yönelik etkinlikler yapıyorum. Her şey öğrencinin isteğiyle gelişim sağlanmaktadır. Sadece okula bağlı kalınmamalı.
Mesleğinizi yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?
Üniversiteyi dolu geçirmek çok önemli.Sadece öğretmen olmaya odaklanılmamalı diye düşünüyorum. Mutlaka ekstra iş yapabileceğiniz bir yeteneğinizin olması sizin için iyi olacaktır. Kendinizi geliştirdikten sonra iş bulma alanı çok fazla olan bir bölüm.
Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda özel sektörde BÖTE bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir? Öğrenciler olarak bunların nasıl üstesinden gelebiliriz?
Özel sektörde BÖTE’yi genelde reklam arayüzü olarak kullanıyorlar. Reklam arayüzü derken yani gördüğüm kadarıyla robotik kodlama atölyeleri, sınıfarı kuruluyor. Mblock, hazır kitler kullanarak özel okullar reklam olarak kullanıyorlar. Diğer özel sektörler hakkında çok bilgim yok işin doğrusu ama onlarda genelde öğretmenliğin dışından yazılım ve grafik ile uğraşılıyor. Bizim sektörün avantajı herhangi başka sektörde çalışabilir.
BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz? Sizin bu konu hakkındaki gözlemleriniz nelerdir ?
Şimdi atamanın arttılma durumu arz talep dengesi. 700-800 kişilik okulumuzda bir tane bilişim öğretmeni var ama diğer branşlarda 5-6 öğretmen olabiliyor. Bunun sebebi ders sayısı ile alakalı. Eğer ders sayısı artıp, dersler zorunlu olursa norm açığı oluşacaktır. Bu açığı doldurmak için de yeni atamalar olabilir. Yani talep yok çünkü ders saati az olduğu için atamalar konusunda da gerek olmuyor. Tabi norm açıklığı ve o açıklığın doldurulması konusu da biraz aşamalı ve sebepleri olan bir konu.
Bilişim dersi gereksiz görülüyor ve seçmeli ders kategorisinde bu konu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Ne yapılabilir konu hakkında?
Derslerimiz seçmeli olduğu için bu ders için öngörülen kazanım; öğrencilerin bilgisayarı sevmesinin yeterli olmasıdır. Genel olarak böyle bir önyargı var. Öğrenciyi zorlayamıyorsunuz. “Hocam zaten seçmeli ders zorlamayın, düşük not vermeyin diyorlar” Halbuki yanlış bir bakış açısı ne kadar zorlarsak öğrencilere o kadar fazla birşey katabiliriz. Bu zorlama konusunda şöyle birşey de yaşıyorum bazen; öğrenciye çalışması için not kağıdı vermiyorum öğrenci kendi çabalayıp çalışıyor ve daha yüksek not alıyor verdiğim zaman ise tam tersi bir sonuç ile karşılaşıyorum ve öğrenci düşük not alıyor. Çünkü öğrenci hazıra alıştığı zaman kalıcı olarak bir şey öğrenemiyor sadece anlık bilgiler öğreniyor. O yüzden öğrenciyi mümkün mertebe zorlamak lazım.
Lisans hayatınızda yaptığınız çalışmaları ve projeleri bir portfolyo şeklinde hazırladınız mı? Şu an öğrenci olan arkadaşlara yaptıkları çalışmaları içeren portfolyo hazırlamalarını önerir misiniz?
Okuldayken materyal dersi için hazırlamıştık. Ama e-portfolyolardansa sosyal medyada örneğin instagramda da yaptığınız çalışmalarda sizin için bir portfolyo olur. Şimdiki zamana göre sosyal medyayı bu şekilde kullanmak bence daha etkin olur. Bana bir konu hakkında birşey sorulduğunda instagram adresime yönlendiriyorum. “Bakın ben bu konu hakkında böyle bir çalışma yapmıştım” diyorum. Ayrıca yorum kısmı olmasının avantajı da var. Yaptığınız çalışmaların eksi ve artılarını da gözlemleyebiliyorsunuz. Bu sebeple sosyal medyayı daha aktif kullanmanızı tavsiye edebilirim. Sosyal medya da E-portfolyonuz olmuş olur. Ayrıca sosyal medyadan kendi alanınızdaki kişilerle de çok rahatlıkla ulaşabilir, tanışabilirsiniz.
Pandemi sürecinde online eğitimde sıkıntılar neler oldu, siz okulun bilişim öğretmeni olarak diğer öğretmenlere herhangi bir eğitim verdiniz mi bu konuda?
Öğretmenlerin teknoloji okuryazarlığı konusunda sıkıntılar oldu. Ama öğretmenler de mecburen bu süreçte sistemi öğrenip adapte oldular. Genel bir eğitim vermedik ama bu süreçte elbette bilişim öğretmenleri olarak aranan öğretmenler olduk. Sorulan soruları da elimizden geldiğince cevapsız bırakmamaya çalıştık.
Mesut Hocam, sorularımızın sonuna geldik ,sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?
Sürekli kendimizi geliştirmemiz gerekiyor. Paylaşımlar yapmak gerekiyor. Özel sektörde tanınmak için öğrendiklerimizin reklamını yapmak gerekiyor. Milli eğitim konusunda da KPSS engeli var. KPSS için de düzenli çalışmak şart ayrıca kendi iç disiplinini kurmanız da önemli bir husus.
Açıklama:
İnstagram: https://www.instagram.com/bilisimhocasi/
Web Site: https://www.bilisimhocasi.com