Nazlıcan TOP


 

img_1032

Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1993 yılında İzmir Bornova’da doğdum ,yeni mezunum. Liseden beri bilgisayara ilgim vardı ve küçüklükten beri bilgisayar öğretmeni olmak istiyordum. Uzun bir sınava hazırlık dönemim oldu. ODTÜ mü Boğaziçi mi diye tereddütte kaldım ve ODTÜ’yü seçtim. 3.sınıfta fuarlara gittiğimde Teknokent’te staja başladım ve bu işi sevdim.

Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?

Çok yoğundu denebilir. ODTÜ’nün toplulukları çoktu ve bir sürü etkinliğe katıldım. Araba yarışlarına katıldım, Japonca ve İtalyanca topluluklarına katılıp eğitim aldım. Çocuklara yönelik imkanı olmayanlara yardım ve deneyler yaptırdım. Bütün zamanlarımı doldurmaya çalıştım. Ne çok ders ne de çok etkinlik yaptım.

Üniversite okuduğunuz şehrin  avantajları ve dezavantajları nelerdir? Zorluk çektiniz mi?

Okuduğum şehre İzmir’den geldiğim için biraz zorlandım. Başkent ve Ankara olmasından dolayı çok faydalandım ve etkinliklere katılmamda avantajı çoktu. Zirvelere katılmama, sempozyumlara katılmama yardım etti. Büyükşehir olduğu için çevre edinme avantajı sağladı. Bilinen hocalarla buluşma imkanı sağladı. Gideceğim yerlere ulaşma imkanım çoktu.

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?

Sadece mezuniyete yönelik değildi bütün okul zamanında düşünmeye başladım. Hocalar arasındaki ilişkiler için teknolojik ortamlar,fuarlara seminerlere katıldım. TÜBİTAK ile ve Bakanlıklarla projelere katılmaya çalıştım ve bu bana tecrübeler sağladı.

Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız? İlk iş deneyimleriniz nelerdir?

İlk iş hayatıma öncelikle zorunlu olmayan ODTÜ Teknokent’te mülakata girip kazanmamla başladım. Kendi yönelimlerimi görerek denedim bunu. Sonra mezun oldum okul stajıyla devam edemedim .Bir süre sonra aynı yerden iş geldi. Eski grupta çalıştığım yerdendi teklif. Tekrar Ankara’ya mı geleceğim korkusu vardı ve sonra geri geldim. Mezun olduktan 1 -2 ay sonra işe başladığım için iş arama ihtiyacında olmadım çok fazla bir deneyimim olmadı.

Bize şu an yaptığınız mesleği seçme sürecinizden kısaca bahseder misiniz? Bu mesleği yapmaya öğrencilik yıllarında mı karar verdiniz, yoksa mezuniyette sonra mı karar verdiniz?

Uzaktan eğitime merakımla başladı her şey. Önceden de okulda stajyerlik yaptım ve ondan devam etmeye karar verdim ve öğrencilik yıllarında seçmeye karar verdim. Öğrencilik yıllarında seçtiğim için çok avantajı oldu.

Şu an tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Birkaç örnekle açıklayabilir misiniz?

Önceden n noktadaydım şimdide n. kampüsteyim senaryo tasarlıyorum içerik geliştirme uzmanıyım. Hocalardan gelen içerikle ilgili (konu uzmanları yolluyorlar )ve anlamlı bir biçimde görselleştirme yapıyorum. Animasyonlarla canlandırıyorum.Senaryoyu yazıyorum ve üretim ekibine yolluyorum ve onlar tasarlıyorlar. Senaryoyu animasyonlarla nasıl öğretebilirim. İş hukuku senaryosunu yazıp onu görsellerle ve animasyonlarla destekleyerek açıkladım. Mesela eğitimi veriyorum örneğin 300 kişiye veriyorum ve bir anda hepsi açabiliyor, görsellerle daha iyi anlamalarını sağlıyorum.

Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?

Yazılım alanına göre yeterli bir eğitim yoktur ancak eğitimle birleştirilirse yeterlidir. Öğretmenliğe göre yeterli bir eğitimi vardı.Akıllıyı tahtayı sürekli kullandırmak, etkinlikler yaptırmak  yeterli değildir biraz da ilgi ve merak işi diyebiliriz.

Mesleğinizi yapmak isteyen  öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Önerilerim üniversite boyunca bütün projelere girmelerini isterim özellikle takım çalışmaları yapmalarını tavsiye ederim( bir proje isminiz olması lazım).Vakit var ise yapabildiğiniz kadar araştırma yapınız, sektörün imkanları iş yerleri çalışma ortamlarını araştırınız. Küçük küçük projeler yaparak kendinizi geliştirmek ve içerisine girmenizi tavsiye ederim. Fırsatları değerlendirmek gerekir ben bunu yapamam demeyin öğrenmeye çalışın ve internetin fırsatları çok iyi değerlendiriniz. Öğretmenler için ise hitabetlerini ve sınıf yönetimlerini geliştiriniz. Sunum için çalışmalar yapınız, bol bol kitap okuyunuz. Hocalarla aranızdaki iletişim sağlayınız ve ben ne alabilirim hocalarımdan diye düşünün, bir yol çıkarmaya çalışınız.Yazılımcılar ise problem çözme ve sabır gereklidir. Analiz etmek, takımlarla liderlik yapmak, çözümleri çözmeye çalışmak, insanlarla ilişkiler kurmak konularında kendinizi geliştiriniz.

Şimdiye kadar olan tecrübeleriniz doğrultusunda özel sektörde BÖTE bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir? Öğrenciler olarak bunların nasıl üstesinden gelebiliriz?

Bireysel çalışma ve kendini geliştirmek istemek merak etmek gerekir. Özel sektörde şuan yazılım ile ilgili alanında ön plandayız. Ama daima kendimizi geliştirmemiz lazım.

Genel olarak baktığınızda BÖTE mezunu olmanın avantajları veya dezavantajları nelerdir?

BÖTE ’de her alandan bilgi verilmesi bana göre bir avantaj. Yani kişinin hangi alanı seçeceği kendisine bırakılıyor. Dezavantaj olarak mesleği birine anlatırken çok zorlanılıyor. Hatta bazı iş ilanlarında bölümle ilgili olmasına rağmen aranan nitelikler kısmında bölümün adı bile geçmiyor.Çok fırsat olmasına rağmen iş imkanı az çünkü genellikle mühendis arayan çok ve bölümü çok fazla bilen bir insan olmadığından diye düşünmekteyim.Maaşları düşük ve mevki sahibi olmak zor. İstediğin işi yapıyorsun avantajlı bu yönden çünkü birçok seçenek var önünde.

BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Parlak görmüyorum ve önem verilmiyor bu bölüme. Kodlama falan daha yeni geliyor ülkemize ve atama çok kötü vaziyette üzgünüz…

İş tecrübelerinizden sonra okuduğunuz üniversitenin ve bölümün size ne gibi avantajları olduğunu düşünüyorsunuz?

Okuduğum okul bölüm ve işim paralel gittiği için çok avantaj sağladı merakıma göre sempozyum etkinlik zirvelere katıldım. Çalışmalar yaptım isteğime göre ve istediğim işi yaptığım için avantajları çok oldu .

 

 

 

Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza önerileriniz nelerdir?

İş imkanlarını takip etmek bunun için sürekli internette dolaşmak yaşıtlarından ve uzmanlarından bilgi kapmak,iletişimden kopmamak, çevre oluşturmak en önemli tavsiyelerim arasındadır.Kendini her alanda geliştirmek  lazım sadece bölüme yönelik değil birçok konuya önem vermek  ve hangisini yapmak istediğine karar vermek önemlidir. Çok daha kolaylık sağlar. Teknolojileri nasıl kullanabilir neler yapabilirim ne üretebilirim diye düşünmek gerekir. Sadece bunu olacağım diye kasmamak kendini başka alanlarına yönlendirmek orda kalmamak lazım açık fikirli olmak lazım bu daha açıklayıcı oldu.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir