Biraz kendinizden bahseder misiniz?
2014 Haziran ayında Marmara Üniversitesi BÖTE bölümünden mezun oldum. 2010 girişliyim. Mezun olduktan hemen sonra ilk olarak özel bir üniversitede planlama uzmanı olarak çalışmaya başladım. Oradaki işim de bütün üniversitenin ders programları ve sınav programlarını hazırladım. Daha sonrasında o işimden ayrıldıktan sonra memleketim olan Manisa’ya döndüm. Manisa da Yunus Emre Belediyesi’nde çalışmaya başladım. Orada da bilgi işlem bölümünde sistem yöneticisi olarak görev yaptım. Şu an halen daha devam ediyorum. Aynı zamanda sistem yöneticiliğinin yanında kent bilgi yönetim sistemi diye bir programımız var. Bütün belediyelerin kullandığı, içeresinde satın alma, mimar, zabıta ruhsat kesimleri vs. tüm programlar yer alıyor. Yani vatandaşa yardımcı olacak ve belediyenin tüm işlerini yapabilecek bir program, normal bilgi işlem sistemi olarak da düşünebilirsiniz.
Üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?
Üniversitedeki öğrencilik yıllarımda Uzaktan Eğitim Merkezi’nde ve Dekanlıkta çalıştım. Dekanlıkta çalıştığımda bütün Atatürk Eğitim Fakültesin’de bulunan bilgisayar arızalarına müdahale etme işindeydim. Format vs. bütün işler bendeydi. Daha sonra uzaktan eğitim merkezin de çalıştığımdaysa öğretim programları, ders içerikleri hazırlama vs. kısmındaydım. Üniversite öğrencilik yıllarımda tabi ki sosyal faaliyetlerde de bulundum. Atatürk Eğitim Fakültesi’nin futbol takımına katılmıştım.
Peki mesleğinizi seçmeye o yıllarda mı karar verdiniz?
Meslek seçimine aslında o yıllarda karar vermemiştim. Bölüm başkanımızın yönlendirmesiyle ilk işimi bulmuştum. Özel üniversitede planlama uzmanı olarak başladığım işimden bahsediyorum. Ama 2. ve 3. Sınıfta meslek seçiminin kesinlikle yapılması gerekiyor. Hangi yöne eğilimli olacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Çünkü bilişim sektörü çok farklı bir sektör, her alanda kendinizi geliştirebileceğiniz için kendinize bir alan belirlemeniz gerekiyor. Bu web kısmı olabilir, grafik tasarım olabilir, sistem kısmı olabilir, eğitim içerikleri tasarlama olabilir, bir alanda kendinizi geliştirirseniz bu sizin için daha iyi olacaktır.
Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik kaygılarınız ve çalışmalarınız var mıydı? Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız?
Öğretmenlik okuyanlar için söylemek gerekirse, mühendislikle çok farklı bir program bizim fakültemiz. Çünkü öğretime dayalı bir sistem var. Biz, bize öğretileni öğrencilerle paylaşma, onlara aktarma kısmında iyi oluyoruz. Ama mühendisler özel sektörde çalışmaya dayalı bir eğitim alıyorlar. Bunun için bilgisayar öğretmenleri, ya öğretmenlik yapacaklar ya da kendilerini bir alanda geliştirip sonra o alanda özel sektörde çalışacaklar. Bu benim kaygılarımdan biriydi. Çıktıktan sonra tabi ki her alanda bilgim vardı ama bir alanda uzman değildim. Fakat çalışma hayatında ben uzmanlaşmaya başladım. Uzaktan Eğitim Merkezi’nde çalıştığım için öğrencilik yıllarımda öğretim tasarımı konusunda iyiydim. Bu yüzden bir üniversitede çalışmayı tercih ettim. Bir hocamın vasıtasıyla üniversite de çalışmaya başladım. Orda kendimi geliştirdim diyebilirim. Yaptığım iş kendini geliştirebileceğin bir iş olmasa da üniversitede ne işler yapılabileceğini, nasıl yapılabileceğini öğrenerek kendimi geliştirmiş oldum. Ama kaygılar derseniz şunu söyleyebilirim, bir öğretmenlik mezunu öğrencisi kendini geliştirmediği takdirde eğer öğretmenlik yapmayacaksa özel sektörde büyük sıkıntı yaşar. Çünkü her şeyi yüzeysel bir şekilde ayrıntıya girmeden öğretiyorlar. Ayrıntıya girmedikleri için sektörde kesinlikle sıkıntı yaşarsınız. Bir öğrenci eğer özel sektör tercih edecekse, mezun olduktan sonra öncelikle öğrencilik yıllarında derslerine çalışmalı daha sonra da kendini bir alanda geliştirmeli diye düşünüyorum.
Başarılı bir ağ yöneticisi olabilmek için okullarda verilen eğitim yeterli mi sizce? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı? Ağ yöneticisi olmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?
Bilgisayar öğretmenliği ders içeriklerinde bilgisayar ağları dersimiz var. Sadece ağ yöneticisi olmak için okul da verilen eğitimin yeterli olacağını sanmıyorum. Bilgisayar ağları dersinde kablodan, bilgisayar ağlarından, ağ çeşitlerinden, topolojilerden vs. bahsediliyor. İçeriklerin daha detaylı anlatılması bu alanı seçen arkadaşlar için faydalı olabilir. Bunun için kesinlikle hem tecrübeli birinden hem de bir eğitim programından geçmeniz gerekiyor.
İş hayatınızda bir ağ yöneticisi olarak neler yapıyorsunuz?
Ağ yöneticisi tüm sistemi yönetmek anlamına geliyor. Bu iş te sisteminizde bulunan bütün sunucuları kontrol etmeniz gerekiyor. Çünkü çalıştığınız yerde kesinlikle verilerin yedeklenmesi ve verilerin işlenmesi bu sistem üzerinde olacaktır. Bunları her gün kontrol etmek zorundasınız ve kendinize bir uyarı sistemi geliştirmeniz gerekiyor. Çünkü yedekleme olmadığı sürece anlık, günlük veya aylık şekilde nasıl yapılacağına siz karar veriyorsunuz. Genellikle aylık ve günlük yaparlar ve sizin bunları kontrol etmeniz gerekiyor. Eğer bu kontrol olmazsa herhangi bir sistem probleminde bütün verileriniz kaybolacaktır. Ağ yöneticisi olarak ayrıca yapılması gerekenler Active Direct yönetimi var. Kullanıcıların yönetimini gerçekleştirdiğimiz ekran veya kısıtlamaları yapabileceğiniz yer diyebilirim. Sisteminizdeki kullanıcılara yetki vererek onların kullanıcılarını oluşturmadır. Bilgisayarlardaki kısıtlamaları ayarlayabildiğiniz yerdir. Bunların hepsini bir sistem yöneticisi yapar.
Özel sektör mü devlet mi?
Çok iyi bir sistem yöneticisi olduğunuzda özel sektörde çalışabilirsiniz. Bütün işleri detaylarıyla yapabiliyorsanız ve özel sektörde daha fazla maaş almayı düşünüyorsanız kendinizi geliştirip iyi bir sistem yöneticisi olarak özel sektörde çalışabilirsiniz. Ama şu anda devlette çalışmak daha mantıklı geliyor. Eğer bir mühendis iseniz özel sektörde çalışabilirsiniz ama kendinizi geliştirmeden bir atılım gerçekleştirecekseniz; “Ben kendimi geliştirerek bir yerlere gelmek istiyorum.” derseniz, devlet tercihiniz olmalıdır.
Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?
Bu kendinizdeki tecrübe ve bilgi eksikliğiniz engel olacaktır. Özel sektörde yer edinmek istiyorsanız kendinizi geliştirmelisiniz.
BÖTE mezunu olmanın avantajları nelerdir sizce?
BÖTE mezunu olan kişi bilgisayar konusunda her şeyi az çok biliyordur. Ama detaylıca bilmiyordur. Bu bizim için aslında bir avantajken aynı zamanda bir dezavantaj oluyor. Her şeyden bilgisi olup da bir şey yapamamak gibi bir durumu oluyor. Bunu siz kendiniz başaracaksınız. Her şey hakkında bilgi sahibi olmak ama çok bir şey gerçekleştirememek bu bizim elimizde olan bir şey. Mezun olduktan sonra kendinizi istediğiniz şekilde dışarda veya bir yerde çalışarak geliştirebilirsiniz. Çünkü alt yapınız zaten oluyor. Fakat sadece size bazı tecrübeli kişilerin yardımı veya bir eğitim gerekiyor.
Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza bir öneriniz var mı?
1.sınıftan itibaren kesinlikle kendilerini hangi alanda geliştirmek istiyorlarsa o alanda internetten kendilerine yardımcı olacak dokümanlar edinmeliler. Okulla beraber eğitimlere gitmeleri çok iyi olur. Çünkü bizim çok fazla dersimiz var ve her şeyden detaylıca bahsedemiyorlar. Ders saatlerimiz yetmiyor. Öğrenci sayısı fazla olduğu için hocalar yeterince ilgilenemiyor. Bu yüzden arkadaşların kesinlikle dışarıdan bir destek almalarını öneriyorum.
"Marmara’nın BÖTE’si Türkiye’deki üniversitelerde yerini edinmiş bir bölüm."
Marmara Böteli olmanın size ne gibi avantajları oldu?
Marmara’nın BÖTE’si kesinlikle Türkiye’deki üniversitelerde yerini edinmiş bir bölüm. Hem hocalarımız kaliteli hem eğitim konusunda diğer üniversitelere göre başarılı bir eğitim veriliyor. Öğrencileri derse dahil etme konusunda hocalarımız gerçekten çok iyiler. Sürekli olarak ödev ve proje verdikleri için öğrenci derse dahil olabiliyor.
Sizin gibi olmak isteyen arkadaşlar öğrencilik hayatlarında neler yapabilirler?
Benim gibi olmak isteyen arkadaşlar kesinlikle kendilerini geliştirmeliler. Süresi çok fazla değil, 6 ay veya 1 yıllık eğitim ile kesinlikle bu konuda uzman olabilirsiniz. Bilişim sektöründe hiçbir zaman durmamanız ve devamlı olarak yenilikleri takip etmeniz gerekiyor.