Şeyma KARADAĞ TAFRALI


 


image0Biraz kendinizden bahseder misiniz?

1994 İstanbul doğumluyum. Lise eğitimimi Üsküdar Cumhuriyet Anadolu Teknik Lisesinde Veri Tabanı Programcılığı alanında tamamladım. Daha sonra 2012 yılında Amasya Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünü kazandım. Eğimimin 3. yılında Erasmus yaparak Polonya’ya gittim. 1 sene orada eğitim aldım. 2016 yılında mezun oldum.

Üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?

Üniversitede öğrencilik yıllarımda sürekli etkinliklere ,projelere katıldım. Gönüllü olarak öğretmenlik yaptım. Üniversite bölüm dergisinde editörlük yaptım. Daha bunun gibi birçok projede görev aldım.

 

Keşke yapsaydım dedikleriniz var mı?

Sürekli projelere eğitimlere katılmaya çalıştım. Keşke diyebileceğim konu belki şu olabilir; daha çok eğitim ve seminerlere katılmak isterdim.

Şuan ki mesleğinizde çalışmaya o yıllarda mı karar verdiniz?

BÖTE bölümünde okuyan bir birey bilgisayarın her alanına dokunduğu için seçeneği de fazla oluyor bence. O zamanlar diğer alanlara nazaran veri tabanına daha fazla ilgim vardı.

Öğrencilik döneminde çoğu kişinin zorlandığı belli başlı dersler vardır. Sizin en çok zorlandığınız ders hangisiydi?

Yazılım derslerinde diğer derslere göre daha fazla zorlandım. Belki de veri tabanına yönelmem de böyle başladı 🙂

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik kaygılarınız ve çalışmalarınız var mıydı?

Bölümdeyken hep yeni şeyler öğrenmeye çalışarak ileriye yatırım yapmayı hedefledim. Erasmusa gitme kararımın en büyük nedeni de budur.

İş hayatınızda neler yapıyorsunuz?

İş hayatımda özet olarak veri ile ilgileniyorum. Veri analizi, görselleştirilmesi, anlamlandırılması. Yani veriye dokunan her şey diyebiliriz.

Mesleğinizin zorlukları ve avantajları nelerdir?

Mesleğimin zorluğu fazlasıyla dikkat gerektiriyor. Çünkü benim yaptığım analiz ve özet bilgi son kullanıcıya kadar ulaşabiliyor. Avantajı benim açımdan araştırma ve beyin jimnastiği yapmamı sağlaması.

Sizin mesleğinizde çalışmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Bölümü okurken kendilerine her zaman yatırım yapmaları. Bu ilerde meslek edindikleri zaman fazlasıyla işlerine yarayacaktır.

Mezun olduğunuz üniversitenin size ne gibi avantajları oldu?

Aldığım eğitimin gerçekten iyi olduğunu düşünüyorum. Gerek Amasya Üniversitesinde aldığım eğitim gerek Erasmus da aldığım eğitim bana çok şey kattı.

BÖTE’nin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz?

BÖTE’yi BÖTE mezunları olarak daha çok dillendirmeliyiz bence. Çünkü mezun olduktan sonra çalışma alanı fazlasıyla dallanan bir bölüm. Böyle avantajlı başka bir bölüm olmadığını düşünüyorum. Ancak şu anda hak ettiği değeri görmüyor.

Lisans hayatınızda yaptığınız çalışmaları bir portfolyo şeklinde hazırladınız mı? Öğrencilere portfolyo hazırlamalarını önerir misiniz?

Portfolyo şeklinde hazırlamak değil ancak her gittiğim  iş görüşmesinde mutlaka anlatmışımdır. Bence bu isteğe bağlı bir şey. Görsel olarak ortaya bir şey çıkarılmasa bile, heyecanla ve istekle yapılan çalışmalar istenilen yerde anlatılabilir.

Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza bir öneriniz var mı?

Kesinlikle Erasmus yapın 🙂 Ek olarak eğitim hayatında çok araştırın ve eğitimlere, projelere dahil olun.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

BÖTE bölümü mezunları ve öğrencileri olarak bölümün hakkını verelim. Neler yapabileceğimizi herkese gösterelim.

Şeyma KARADAĞ TAFRALI


 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir