Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1981 Bursa doğumluyum. Evliyim, 1.5 yaşında bir kız babasıyım. İlkokul’u doğduduğum ilçe Mustafakemalpaşa’da Orta Lise ve Üniversite’yi İstanbul’da tamamladım. 20 yıl kadar İstanbul’da yaşadım. Öğretmenliğe Van’da başladım ve ardından Şanlıurfa’da Öğretmen asker olarak vatani görevimi tamamladım. 3 yıllık bir aradan sonra tekrar İstanbul’da Bilişim Öğretmeni olarak göreve devam ettim. 2014 ağustos ayında memleketim Bursa’ya geri dönerek Türkiye’de nadir olarak rastlanan tersine göçü gerçekleştirdim. Halen görevime devam etmekteyim.
Üniversitede ki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?
O yıllar ekonomik krize denk geldiğinden dolayı üniverstiden arta kalan zamanlarda Pc donanım şirketinde, çeşitli dersanelerde programlama dersleri ve özel dersler vererek geçirdim. Doyasıya yaşayabileceğim bir kampus hayatım olmadı.
Peki öğretmen olmaya o yıllarda mı karar verdiniz?
Böte’ye atandığımda Öğretmenlik yapmaya karar verdim.
Bize öğretmen olma sürecinizden kısaca bahseder misiniz?
Böte nin ilk mezunlarından olduğum için kpss atanma gibi bir sıkıntım olmadı. Kpss sınavını hiç kitap açmadan 70 puanla Van’a atandım.
Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik kaygılarınız ve çalışmalarınız var mıydı?
Kesinlikle öyle bir kaygım yoktu. O yıllarda böte nin puanı bir çok mühendislik ve tıp’ı geçmişti. Hocalarımızda bizim Eğitim Teknoloğu olacağımızı söylüyorlardı. Bilişim yeni yeni gelişiyordu ve gözde bir meslekti. Özel sektör olmazsa zaten öğretmen maaşları iyileşmeye başladığı için cazip hale gelmişti.
Başarılı ve aktif bir öğretmen olabilmek için okullarda verilen eğitim yeterli mi sizce? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?
Üniversitede eğitim derslerinden kullandığım sadece 1 şey var. Oda kitap’ta yazmıyordu. Bir hocamız anlatmıştı ve çok kez kullandım. Bir öğretmenini bilmediği bir soru sorulduğunda nasıl davranması gerektiği ile igili. Bunun dışında şunu söyleyebilirim, üniversiteler, eğitim fakülteleri meb’in gerisinde kalmış. Halen Üniversiteler’de Etkileşimli Tahtalar yok. Tablet’le eğitim çalışmaları yok. Öğretmenler mezun olduktan sonra ET kullanarak yapılandırmacı yaklaşıma göre eğitim vermeye başlayacaklar. Yeni eğitim sistemimizde Fatih Projesi bitmek üzere. Ama üniversitelerde ET yok daha’da acısı ET almak hiçbir yetkilinin aklına gelmiyor. İyi bir öğretmen maalesef okullarda kendi tecrübeleriyle oluşuyor.
Öğretmen olmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?
Öğretmenlik mesleğini iyi icra edebilmek için bazı özellik ve değerleriniz olması gerekiyor. En başta gönüllük, vicdan, iletişim, sabır. Öğretmen rol modeldir, verilen nasihatlar maalesef bir kulaktan girip diğer kulaktan çıkıyor. Göstermiş olduğunuz davranışlar daha etkili oluyor.
Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız?
2003 mart ayında mezun oldum. Eylül’de Van Gevaş’ta göreve başladım. Atamam yapılana kadar kısa bir süre Meslek Lisesi’nde ücretli Öğretmenlik yaptım. Taşeron öğretmenlik diyorum. ☺
İş hayatınızda bir öğretmen olarak neler yapıyorsunuz?
Şuan Fatih Projesi İlçe Koordinatörü ve İl Eğitmeni olarak devam ediyorum.
Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?
Özel Sektörde yer edinmek için yabancı dil eğitimi gerekiyor. Bilinen İngilizce yanında Çince, İspanyolca, Arapça gibi bir dil biliyorsanız yüklü bir ücretle işe girebilirsiniz. Pratik zeka sahibi olmanız, iletişim becerileriniz vs.
"Öğretmen olmak gibi tek bir seçeneğe mecbur değilsiniz"
BÖTE mezunu olmanın avantajları nelerdir sizce?
Öğretmen olmak gibi tek bir seçeneğe mecbur değilsiniz. Üniversite’de kalabilirsiniz bilişim Alanında epey bir açık var. Android programlama, mobil teknolojilerde çalışabilirsiniz. Önü açık.
BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Her geçen yıl daha az sayıda BÖTE mezunu ataması yapılıyor. Okullarda sunulan Bilgisayar dersinin ders sayıları da azaltıldı. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Derdimizi üst makamlara ne kadar iyi anlatabilmemizin yanında güçlüde olmak gerekiyor. Sayıca fazla olarak sosyal medyayı kullanarak sesimizi duyabiliriz. Bildiğim kadarıyla 15000 kadar bilişim öğretmeni var atanan. Bu sayı ilk yıllarda çok azdı. Bilişim teknolojisi alanından birileri bakanlık seviyesinde müdürlük gibi daire başkanı gibi alanlarda görev almaya başladıkça yazılım her kademede zorunlu hale gelecektir. Bir ara beden eğitimi dersini 1 saate indirdiler adamlar kıyameti kopardılar ertesi yıl dersleri geri verildi.
Bir BÖTE mezunu olarak şuan BÖTE okuyan arkadaşlarımıza bir öneriniz var mı?
Eğitim görevlileri ile yakın temasta olsunlar saygısızlık yapmasınlar projelerde aktif rol alsınlar. Her zaman kendilerine artı olarak dönecektir.
Marmara Böteli olmanın size ne gibi avantajları oldu?
Öğretmen olduğum için Marmara mezunu’da aynı ücreti alıyor Sütçü imam Mezunu’da bu yönde bir artısı yok. Biriyle konuşurken Ama Marmara mezunuyum dediğinizde Marmara ha çok iyi hocam denmiştir. Sizin zekanızı ispatlamanıza gerek kalmıyor. Etiketiniz oluyor.
Sizin gibi öğretmen olmak isteyen arkadaşlar öğrencilik hayatlarında neler yapabilirler?
Eğitimde yeni yaklaşımlar üzerine gidebilirler. Bir alanda uzmanlaşmaya gidebilirler. Bu alanlar mobil teknolojiler, Android programlama, Web teknolojileri, Ağ teknolojileri.