Sinan ÜRÜN


WhatsApp Image 2021-03-08 at 14.48.25

Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

2004-2009 arasında İzmir’de Buca Eğitim Fakültesinde okudum. Hazırlık sınıfı okuduğum için üniversite sürecim 5 yıl oldu. Bölüme geldiğimde bölümle ilgili çok fazla bilgim yoktu. Aslında bölüme gelirken hem öğretmenlik hem de mühendislik alanında kendimi geliştirebilirim niyeti ile gelmiştim ama öğretmen olarak mezun oldum. Fakat bu bölümde oldukça fazla keyif aldım ve aradığımdan fazlasını buldum diyebilirim. Bu bölüm bana öğrenmeyi öğretti ve farklı disiplinlerden aldığımız dersler benim iyi bir şekilde donanmamı sağladı.

Bize üniversite hayatınızdan biraz bahsedebilir misiniz? (Stajlar, kulüp faaliyetleri, dersler)?

İlk hazırlık yılında zamanın nasıl geçtiğini bile bilmiyorum. Bölüme başlayınca hem öğretmenlik alan bilgisi hem de bilgisayar ile ilgili olan alan derslerine başladık. Bilgisayar alan dersleri düz lise mezunu olduğum için çekindiğim derslerdi. Bir arkadaşımın tavsiyesi ile bu alana ait olan kitapları aldım ve bu sayede bölüm derslerine daha ılımlı bakmaya başladım. Ayrıca üniversite döneminde sosyal açıdan aktif biriydim. Kulüplerde, sosyal sorumluluk projelerinde görev aldım. Bunlar bana çok farklı deneyimler kazandırdı. Üniversitenin son sınıfında Tübitak projesi yapmıştım. Bölüm başkanımız bize öncülük etmişti. Bilişim ile ilgili olan dersler ile ilgili idim. Mezun olurken önümde 3 seçenek vardı; ya akademik olarak devam edecektim, ya sektörde bir şeyler yapacaktım, ya da öğretmen olacaktım. Mezun olduğumda da bu 3 bileziği koluma takmıştım. Web programlama ile ilgilenmiştim. Özellikle 3 ve 4. sınıfta aldığım dersler ile bunu yapmaya başlamıştım. Akademik olarak da yüksek lisansa başlamıştım. KPSS’ye de olabildiğince hazırlandım ve sonucunda da atandım.

Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?

Php öğreten bir php sitesi yapmıştım. Bu mezuniyet sonrasında özellikle yazılım alanında kendimi geliştirmemi sağlayan bir durumdu. Eğitim bilimleri alanında da öğrendiklerimi hayatıma nasıl entegre edebilirim diye düşünüyordum. Zaten bu dersleri hayatta birebir uygulayamıyorsanız pek de katkısı olmuyor. Ayrıca bu dersler topluma, çevremize, öğrencilerimize bakarken farkındalığımızı uyandırıyor. Girişimci mantığı ile birikim yapmaya çalıştım.

Üniversite sırasında ve sonrasında iş deneyimi süreciniz var mıydı? ve şu anki konumunuza gelene kadar hangi iş deneyimlerini tecrübe ettiniz?

Ücret almadan teknik serviste çalışmaya başladım. 3 ay kadar çalıştım. İşi öğrenmek niyeti ile başlamıştım ama işyerinde çevre firmalara malzeme taşımaktan, teknik servise pek uğrayamadığım için işi pek de öğrenemedim. Sonrasında KPSS süreci oldu.  İlk görev yerim Bursaydı. Sonra da İzmir’e atandım. Zaten öncesinde de İzmir de yaşadığım için kendi yerinde olmanın verdiği rahatlıkla piyasada neler yapabilirim diye düşündüm. Birkaç web sitesi tasarladım. Bunların dışında içerik yönetim sistemleri üretimi konusunda iş deneyimlerim oldu. Bunların da bana çokça katkısı oldu. Şu an görev yaptığım lisede “Bir iş deneyimlerini nasıl yaşanır?” tarzında tecrübelerimi öğrencilerime anlatıyorum.

Şu an pandemi sürecinde tam olarak iş hayatınızda neler yapıyorsunuz? Sizi nasıl etkiledi? Birkaç örnekle açıklayabilir misiniz?

Ben geçen yıl meslek lisesine geçtim. Öğrencilerimle tam kaynaşamadık ve bu beni üzen bir durum oldu. Öğrencilere dokunma, tanışma, kaynaşma bağlamında negatif etkileri oldu. Bende bu durumu kapatmak adına farklı çalışmalar yürüttüm. Bakanlığın Python eğitimi vardı ve oradaki koordinatör öğretmen olarak görev yaptım. Elimde bulunan dokümanları Github’a yükleyerek öğrencilerimle paylaşmaya başladım. Teknoloji odaklı fikirlerini nasıl açabilirler diye eğitimler vermeye başladım. Aslında bir kriz varsa orada farklı fırsatlar ve yeni deneyimleyecek durumlar oluşuyor. Bu süreçte Python ve mobil programlama ile ilgilendim. Öğrencilerime rehberlik olması bağlamında ‘Bilişim Girişim Eğitim’ adında canlı serisini başlattım. Genelde öğrencilerimin ilgisini çekebilecek konular örneğin; gömülü sistemler, oyun geliştirme, siber güvenlik vb. farklı alanlarda uzman kişileri çağırıp sohbet ediyoruz. Öğrencilerimde katılımcı olarak katılıp sorularını soruyorlar. Ayrıca bir meslek erbabı ile görüşüp onlara deneyimler kazandırmaya çalışıyorum. Bu gibi fırsatları hayata geçirip hem kendime hem öğrencilerime değer kazandırmaya çalışıyorum.

Şu an yaptığınız meslek için BÖTE bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?

BÖTE bölümü eğitim teknolojileri alanı ile ilgili olarak düşünüldüğünde diğer öğretmenlerinde teknolojik bilgi birikimi arttığı için bilişim alanına yönelik dersler daha da arttırılabilir. Blok tabanlı programlamaya uygun dersler olabilir. Bunun yanı sıra çocuklarla yapılabilecek proje tabanlı eğitimler eklenebilir. Daha global işler yapabilmek adına global kaynaklar nasıl kullanılabilir, bununla alakalı dersler üzerine çalışmalar yapılabilir. BÖTE’deki problemlerinden biri müfredat aynı olsa bile içerikler değişkenlik gösteriyor. Bir üniversite Python gösterirken, diğer üniversite C# gösterebiliyor. Mesela Python hepsinde gösterildikten sonra bunun yanında farklı bir dil daha gösterilebilir. Böylece BÖTE’ler arasında bir standart oluşur.

BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz sizin bu konu hakkındaki gözlemleriniz nelerdir?

Bu konudaki gözlemlerim sayıların atamalarında değişkenlik göstermesinden kaynaklanan bir durum. BTE Derneğinde ya da sosyal medyada bu tarz konulardan bahsediyoruz. Bilişimle Üretim atölyelerinin sayısının arttırılacak olmasından dolayı ders sayısı arttırılmasıyla ilgili durumlar var ve bu durumdan hareketle atamaların nispeten daha da artacağını düşünüyorum. Yine bunun yanı sıra özellikle yeni müfredat değişimiyle beraber ortaöğretimde meslek liselerinde veya Anadolu liselerinde benzeri durumla ders sayıları artıyor. Bu da ihtiyacı arttıracaktır diye düşünüyorum.

Atamaların yanı sıra birçok yerde eğitim vereceğiniz yerler oldukça fazla.  Bunları da düşünüp araştırabilirsiniz. Bu alanda öğrenmek çok keyifli sizde bir şeylerle ilgilendikçe, ürettikçe ortaya çıkacaktır. Proje yapın, sunun, kötüyse tekrardan geliştirin. Bunlar da sizin deneyiminizi arttıracaktır her zaman.

Sorularımızın sonuna geldik, sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?

Öğrenme azminizi asla kırmayın. Ne olursa olsun her zaman öğrenmeye çalışın. Alanımız öğrenmeye çok açık bir alan, kendinizi yetersiz hissetmeyin. Neyi öğrenmek istediğinize karar verin o yolda ilerlerseniz, diğer bileşenleri takım çantanıza yükleyeceksiniz ama iyi bir usta olun ki işi öğretirken siz de keyif alın.

 

 

Sinan ÜRÜN” üzerine bir yorum

  • Merhabalar, bildiğim kadarıyla BÖTE mezunları meslek liselerinde görev yapamıyor. Sizde Eğitim Fakültesi mezunu olduğunuzu söylemişsiniz, meslek lisesinde görev yapmak için Teknik Eğitim Fakültesi mezunu olmak gerekmiyor mu? İyi çalışmalar dilerim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir