Biraz kendinizden bahseder misiniz?
1988 Sivas doğumluyum. Yıldız Teknik Üniversitesi 2006 girişli olup, 100. Yıl mezunlardanım. Mezun olduktan hemen sonra iş arayışına başladım. Aslında ilk başta iki arkadaşımla birlikte kendi işimizi yapmayı düşünüyorduk, onun için biraz bekledik. Daha sonra bu şekilde olmayacağın düşünerek öncelikle profesyonel iş hayatında başlamaya karar verdik. Ondan sonra zaten hepimiz ayrı yollardan ilerledik. Bende hep istediğim bir alan olan eğitim teknolojileri alanına yöneldim. Uzun bir süre bu alanda iş aradım. Bu süreç biraz uzun olup, boş kalmamak için bir dershanenin web tarafında bir şeyler yaptım. Aynı zamanda Bilge Adam ile görüşmelerimiz devam ediyordu. 2012 yılının Nisan ayında kabul edildikten sonra web tasarımı işimi bıraktım. Burada 1 sene çalıştıktan sonra proje yöneticim ile Doğa Holding’de 1 sene gibi bir süre çalıştım. Daha sonra LCW’ ye başvurdum. LCW çok büyük bir şirket ve burada olmaktan mutluluk duyuyorum. Çalıştığım ekibin tamamı BÖTE mezunu ve bu çok güzel bir şey. O yüzden 3. Yılımı geride bıraktım.
Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızda neler yaptınız?
Üniversite hayatımda part-time olarak çalıştım. Bilgi Başarı Evlerinin Dergilerinin arkalarındaki eğitim cd’ lerini yapmaya başladım. Bir arkadaşım flash kısmını kodlarken, diğeri ise tasarım tarafını yapıyordu. Bir yandan da ilk dönem özel, 2. Dönem de devlet okulunda olmak üzere stajımı yaptım. Zaten 4. Sınıf çok zor geçmediği için yalnızca uğraşmamız gereken staj ve staj dosyaları oluyor. O yüzden 3. ve 4. Sınıf gerçekten kişinin kendini geliştirmesi açısından çok önemli bir süreç olduğunu düşünüyorum. Çünkü sizi diğer mezunlardan ayıran en belirgin özelliğiniz yaptığınız projeler olduğu için bunlar çok önemli. Zaten işe alım sürecinde en çok dikkate alınan şeylerin projeler olduğunu söyleyebilirim. Genel olarak üniversite hayatım çalışarak geçti diyebilirim.
Peki, yaptığınız mesleğe (Öğretmen, Yazılım Geliştirici, Eğitim Teknoloğu)o yıllarda mı karar verdiniz?
Mesleğime üniversite 2. Sınıfta Öğretim Tasarımı dersini aldığım zamanlarda bu konunun ilgimi çektiğini fark ettiğim süreçte karar verdim.
Bize mesleği seçme sürecinizden kısaca bahseder misiniz?
Hep söylenir ya hani mutlu olacağın, seveceğin işi yap diye. Bende yazılım ve kodlama kısmında her zaman kendimi eksik hissediyordum. Öğretmenlik kısmına gelince de bildiklerini başkalarına aktarmak gerçekten çok güzel fakat oldukça sabır gerektiren bir meslek olduğu için yapamayacağımı düşündüm. Dolayısıyla çoğu zaman doğru mesleği seçmişim diyorum. Daha sonra Öğretim Tasarımı dersini alınca da hikâyeleştirme, yaratıcı olma, neyin nasıl olacağına kişinin kendisinin karar vermesi gibi sebeplerden dolayı yapabileceğimi düşündüm. Tabi zaman geçtikçe de projelerim ve ilgi alanım bu yöne doğru kaydı.
Bölümdeyken mezuniyetten sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı? Mezun olma sürecinde neler yaşadınız?
Biz zaten arkadaş grubu olarak oldukça aktiftik. Grup halinde birçok proje yaptık. Dediğim gibi Bilgi Başarı Evlerine girme sürecimizde bu şekilde oldu zaten. Bilgi Başarı yayınevleri ve okulda eksiksiz bir şekilde yaptığımız projeler ve arkadaş grubumuzlar BöteKurultayına sunduğumuz projelerimiz vardı.
Şu an yaptığınız meslek için Böte bölümünde verilen eğitim yeterli mi? Şunlar da olsa daha iyi olurdu dediğiniz şeyler var mı?
Ben bu anlamda bir Yıldız mezunu olarak okuldan çıktıktan sonra hiç sıkıntı çekmedim. Yalnızca sektör stajının olması gerektiğini düşünüyorum.
Mesleğinizi yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?
Üniversitede verilen projelerin tamamını eksiksiz bir şekilde yapmalarını ve bunun dışında da firmalarda çalışmalarını öneririm.
Mezun olduktan sonra iş hayatına nasıl başladınız?
Mezun olduktan sonra uzun bir süre istediğim işi bulmak zaman aldı. Bu süre içinde web işleri ile uğraştım. Daha sonrasında da zaten Bilge Adam’da başladım.
İş hayatınızda neler yapıyorsunuz?
Biz LCW’ da Eğitim Teknolojileri ekibi olarak 8 kişiyiz. Bu ekibin içinde bir kısmı LMS’ i, geriye kalanlar ise e-learning üretimi yapıyor.
Özel sektörde Böte bölümlerinin yeri nedir? Özel sektörde yer edinmekte bize engel olabilecek durumlar nelerdir?
Bence özel sektörde Böte’ ye çok ihtiyaç var. Fakat bunun değeri bilinmiyor. Yani diğerlerine göre daha az önem verilen ekip olabiliyorsun.
Böte mezunu olmanın avantajları veya dezavantajları nelerdir?
Böte ’de her alandan bilgi verilmesi bana göre bir avantaj. Yani kişinin hangi alanı seçeceği kendisine bırakılıyor. Dezavantaj olarak mesleği birine anlatırken çok zorlanılıyor. Hatta bazı iş ilanlarında bölümle ilgili olmasına rağmen aranan nitelikler kısmında bölümün adı bile geçmiyor. Kazanç kısmı da bazen dezavantaj olabiliyor. Şirketler maddi olarak bilmedikleri bir mesleğe yatırım yapmak istemiyorlar.
Böte mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle Böte’ lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Duyduğum kadarıyla bölümün kapatılması gündemde. Yani çok hızlı açılmış bir bölüm ve hızlı bir şekilde de kapatılırsa bu bölümden mezun olanların daha değerli olacağını düşünüyorum.
Üniversite okuduğunuz şehirin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Zorluk çektiniz mi?
Bu şehirde okumamış olsaydım belki öğretmenlik yapmayı tercih edebilirdim. Fakat burada yaşayıp, fırsatları bildiğim için özel sektöre yöneldim. Yani benim açımdan avantajlı bir durum oldu.
Okuduğunuz üniversitenin size ne gibi avantajları oldu?
Mezun olduğumda gerçekten bilgi düzeyi olarak fark ettim. Yaptığım projeler sayesinde profesyonel iş hayatında hiç zorlanmadım.
Sizin mesleğinizi yapmak isteyen arkadaşlar öğrencilik hayatlarında neler yapabilirler?
Bu mesleği yapmayı düşünen arkadaşlara bol bol e-learning projesi yapmalarını öneriyorum.
Bir Böte mezunu olarak şuan Böte okuyan arkadaşlarımıza önerileriniz nelerdir?
Gerçekten mezun olduğum andan itibaren fark ettiğim bir şey var ki Böte öğrencileri arasında farklı bir bağ oluşuyor. İletişiminizi koparmayın.