Hasan ÇETİN


WhatsApp Image 2021-02-01 at 13.41.41 (2)Biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

İzmir’de Çınarlı Endüstri Meslek Bilgisayar bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi BÖTE bölümünü kazandım. Bir yıl hazırlık okudum, sonra 2012 senesinde mezun oldum. Evliyim, eşimde Ankara BÖTE mezunu. İkimizde farklı özel okullarda çalışmaktayız. Ben 6 yıldır TED Kocaeli Koleji’inde çalışmaktayım. Bu yıl lise kademesinde görev almaktayım. Bilgisayar Bilimi, Proje Hazırlama, İnovasyon ve Girişimcilik dersleri ile Yazılım – Robotik Kulübü çalışmalarını yürütmekteyim. Önceki yıllarda okulumuzda birçok projede yer aldım. BTEC eğitmenliği – Robotik takım koçluğu vb. Şimdi Tübitak projeleri, e-twinning projeleri, proje yarışmaları olmak üzere birçok alanda çalışmalar yürütmekteyim. Şu anda Sakarya Üniversitesi BÖTE bölümünde yüksek lisans yapmaktayım.

 

Üniversitedeki öğrencilik yıllarınızdan bize bahsedebilir misiniz?

Üniversitede ne yaparsanız, ne kadar çabalarsanız o kadar iyi sonuçlar alabilirsiniz. Hazırlık sınıfında iken ilk girdiğim kulüp Girişimcilik kulübüydü. Orada öğrendiklerimi şimdi derslerimde( İnovasyon ve Girişimcilik) kullanıyorum. Öğrenciyken özellikle ilgili kulüplerde aktif rol almaya çalışın diyebilirim. Ben bölümümüzün topluluğu olan BİTT ( Bilgi ve İletişim Teknolojileri Topluluğu)nda birinci sınıftan son sınıfa kadar aktif rol aldım. Birçok etkinlikler düzenledik. BÖTE Kurultaylarına katılım sağladık. Hatta sırf kendi okulunuzda değil başka okullardaki etkinlikleri de takip etmeye çalıştım. Ankara bu bakımdan benim için avantajlıydı.TBD (Türkiye Bilişim Derneği) Genç Çalışma Grubunda Yönetim kurulunda yer alarak birçok etkinliğe imza attık. Bölümümüzün gereği farklı kategorilerdeki çok fazla etkinliklere katılma şansımız vardı. Yazılım, tasarım, robotik – mobil teknolojiler, uzaktan eğitim, eğitim bilimlerini bunlara örnek verebiliriz. Öğrencilik yıllarımda birçok seminer, kongre, kurultaya katıldım. İstanbul’a gidip katıldığım uluslararası kongreler ve seminerler var. Başka üniversiteden kişilerin katıldıkları organizasyonlara katılabilir (Google Developer gibi) ya da sizlerde organizasyonlar oluşturabilirsiniz. Kulüp- Topluluk faaliyetlerine katılarak ilk adımları atmış oluyorsunuz. O yüzden üniversite yıllarında kulüplerin etkinliklerine katılmak önemli. Tabi ki dersler de önemli ama derslerin yanında bu gibi etkinliklere katılmak da kişiye o kadar çok fayda sağlıyor ki anlat anlat bitiremem.

WhatsApp Image 2021-02-01 at 13.41.41

Bölümdeyken mezuniyet sonrasına yönelik çalışmalarınız var mıydı?

BÖTE’de 2.sınıftan itibaren uzaktan eğitim merkezinde çalışmaya başladım. Ondan sonra ODTÜ Teknokent’te yer alan şirketlerde stajyer olarak eğitsel oyun tasarımı ve içerik geliştirme alanında çalıştım. Öğrencilik yıllarımda ileriye dönük projeler yaptım. Örnek olarak 2011-2012 yıllarında “Uzaktan Eğitim ile Çocuklara Programlama Eğitimi Platformu” geliştirdik. Hatta bu çalışmalardan sonra kitap yazma teklifi geldi. İçerik ağacını oluşturdum ama özel sebeplerden dolayı kitabı bitiremedim. İçerik geliştirme – uzaktan eğitim alanında çalışmalar ilgimi çekiyordu. Sonraki yıllarda (4.sınıf) part-time olarak içerik geliştirme – uzaktan eğitim uzmanı olarak çalışmaya başladım. Daha sonra çalıştığım şirketler, mezun olduktan sonra burada tam zamanlı çalışmam için teklifte bulundular. Bugün mezun oldum ertesi gün işe başladım diyebilirim.

Firma daha kuruluş aşamasındaydı ama çok güzel projeler yürüttük. Şimdi Ankara’da Eğitim Teknolojileri üzerine kendinden bolca bahsettiren başarılı bir firma. Tabii ben kendimi geliştirmeye sürekli devam ediyor, yazılım kursuna gidiyordum. Daha sonra yazılım firmasında çalışmaya başladım. Yazılım firmasında projeler istediğim gibi gitmedi. Zaman zaman acaba öğretmenlik mi yapmalıyım diye düşündüm, daha sonra KPSS’ye hazırlanma sürecim oldu. KPSS ‘ye hazırlanırken devlette ücretli öğretmenlik yaptım. Binde beşlik puanla atamayı kaçırdım maalesef 🙁
Sonra da özel okullarda çalışmaya karar verdim. BÖTE mezununun çalışabileceği alanların birçoğunda deneyim yaşadım. Üniversitede iken sanki her bir alan için çalışmalar yapmışım diyebilirim.

Yüksek lisansınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Ben bölümden 4. olarak mezun oldum. Ne kadar sosyal olsam da akademik olarak da başarılıydım diyebilirim. Mezun olduktan 8 sene sonra yüksek lisansa başvurdum. Dersleri çevrim içi olarak yürütüyoruz. Bir ders dönemini bitirdik. Sizlere şöyle diyebilirim: BÖTE’den mezun olunmaz, BÖTE hayat boyu devam ediyor aslında ve şu an gördüğümüz – öğrettiğimiz konular lisanstakileri andırıyor ama güncellenerek karşımıza geliyor. Mezun olduktan sonra karşılaşacağımız uygulamalar da buna işaret ediyor. Mesela benim zamanımda Arduino veya kodlamayla ilgili çalışmalar yoktu. Ama meslek lisesi çıkışlı olduğumdan bir çoğuna hakimdim ve araştırmalar yapıyordum. Şu an da yüksek lisans yaptığım için bölümdeki eğitime biraz daha yaklaştım diyebilirim. Bir çok içerikte yüksek öğretimde güncellenmiş çok iyi çalışmalar yapılıyor. Bir BÖTE öğrencisi yüksek lisans yapmalı mı diye soracak olursanız, kesinlikle yapmalı. Ama 1-2 yıl iş deneyiminden sonra yaparsa daha verimli olur. Çünkü en iyi eğitimlerden bir tanesi tecrübedir. İş tecrübeleriniz yüksek lisansta daha rahat öğrenmenize, teorik bilginin uygulama kısmını deneyimlemenize ve kalıcı öğrenmelere imkan sağlayıp eğitim ile işi birleştirmenize daha fazla olanak sağlar. Ama iş ortamından uzak birisinin akademik olarak zorlanacağını düşünüyorum. Ya da daha az verimli olabilir diyebilirim. O yüzden acele etmemek gerekiyor. Ama tabi ki üniversitede kariyer düşünüyorum veya başka bir alan için düşünüyorum derseniz o size kalmış.

Pandemi sürecinde neler yapıyorsunuz?

Biz okulumuzda pandemi olmadan önce de öğretmenlerimize zümre olarak teknolojiyle ilgili eğitimler veriyorduk. Her seminer döneminde hangi teknolojiler kullanılabilir vs gibi. Bilişim teknolojileri öğretmenliğinin yanı sıra zaten eğitim teknolojileri uzmanlığı bizim rollerimizden biri. Özel okullarda bu daha da baskın. Biz de pandemi sürecinde zümre arkadaşlarımızla belirli görev dağılımı yaptık. Toplantılarda, “Nasıl uzaktan eğitime geçebiliriz?” , “Hangi teknolojileri kullanabiliriz?” hakkında biz daha erken davrandık diyebilirim. Şu anda da belli eğitimler vermekteyiz. Zümre arkadaşlarımın hepsi BÖTE mezunu. Öğretmen eğitimleri haricinde destek birimi olarak öğrenci, veli ve öğretmenlerimizin problemlerine çözüm üretmeye çalışıyoruz.

WhatsApp Image 2021-02-01 at 13.41.41 (1)

Mesleğinizi yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?

Öncelikle öğrencilik yıllarından itibaren çok çalışmaları gerekiyor. Eğer özel okullarda öğretmenlik yapmak istiyorlarsa daha aktif olmak gerekiyor. Yaptıkları çalışmaları sergilemek durumundalar. Ne kadar çalışmış olurlarsa olsunlar bunu sergilemek zorundalar. Çünkü yapılan çalışmalarınızı görmek isterler. Bu bir portfolyo, web sitesi, youtube kanalı olabilir. Bol bol proje üretsinler çünkü öğrendiğimiz bir çok şeyi proje yaparak öğrenebiliyoruz. Eğer bu mesleği, öğrenmeyi seviyorlarsa ve her an öğrenci olmaya hazırlarsa tercih edebilirler. İyi bir kurumda çalışabilmek için biraz seçici olmaları gerekiyor. Tabi bazen okul seçimi konusunda yaşanılan yere göre çok fazla seçenek olmuyor ama gideceğimiz okul iyi bir kalitede değilse bile biz onu daha iyi hale getirebiliriz. Kuruma yön verecek bir alandayız diyebilirim. Sektörde BÖTE mezunu olup alanında birçok farkındalık yapıp okulun yapısında başarısında etki eden birçok arkadaşımız var.

Bir diğer önemli konu ise öğrettiklerimizin, rehber olduğumuz alanın dünyaya yön vermesi ve söz sahibi olması. Kodlama, tasarım, proje, yapay zeka, oyun programlama, iot vs. Saysak bitiremeyiz. Öğrencilerimize geleceğimize o kadar önemli şeyler öğretiyoruz ki. Üniversitede mühendislik fakültesinde öğreneceği birçok şeyin temelini atıyoruz. En önemlisi düşünmeyi öğretiyoruz.

Aslında BÖTE bölümü hibrit öğretmen yetiştiren bir bölüm olduğundan birçok alanda yetkinliğiniz oluyor. İşte bu yüzden BÖTE mezunları özel okullarda çok fazla tercih ediliyor. Ve okullarında bizlere gereken değeri veren kurumlar başarıyı yakalıyor. Çünkü sayısal bir bölüm, eğitim alt yapınız var, analitik düşünebiliyorsunuz ve sosyal bilimlerin içerisindesiniz, teknolojinin ortasındasınız ve çözüm odaklısınız. Okulda teknolojik bir sıkıntı olduğunda danışılan ilk kişi siz oluyorsunuz ve çözüm üretebiliyorsunuz. Bundan dolayı ihtiyaç oluyor.

BÖTE mezunlarının atamalarında sorunlar yaşanıyor. Bu durumdan hareketle BÖTE’lerin geleceği hakkında neler söyleyebilirsiniz sizin bu konu hakkındaki gözlemleriniz nelerdir ?

BÖTE bölümlerinin atamalarının nedeni ders sayısının az olması. Ders sayısını artarsa bizim alımlarımız da artacak. Bunun en büyük sıkıntısını da Milli Eğitim çekiyor. Çünkü bilişim öğretmeni olan okul ile olmayan okul arasında farklar var. Bilişim öğretmenlerine atandıktan sonra bazı görevlendirmeler veriliyor. Formatör, Teknoloji liderliği gibi. Görevlendirmeyi alan öğretmenler okulun teknoloji liderliğini yürütecek okulun daha iyi seviyeye gelmesini sağlayacak. Eğer böyle alımlarda sayılar azalmaya giderse bölümü tercih oranı da azalacaktır. Devlet okullarında öğretmenlerin yaptıkları çalışmalarla bilişim teknolojileri dersinin önemini göstermeleri gerekiyor ki bilişim dersine ihtiyaç hissedebilirsin. Yer yer bölümüz kendini göstermeye başladı. Belki lise – üniversite giriş sınavlarında bizim dersimizin soruları olması bizim dersimizin değerini daha da arttıracaktır diye düşünüyorum. Aslında bizim dersimiz tabanlı sorular soruluyor. Yeni nesil soruları incelersek algoritmayı ya da bilgi işlemsel düşünmeyi orada görebiliyoruz.

Özel okul olarak birçok proje yapıyoruz. Birçok söyleşi yapıyoruz. Buna benzer etkinlikleri devletteki öğretmenlerimizin de yapması lazım. BÖTE den mezun olan kişilerin ellerinde muhakkak okuldaki eğitim programının dışında yapabildiği bir şey olması gerekiyor ki onu okulda yapsınlar ve velilerde bilinçlensin, okul yönetimi de bilinçlensin hatta bu konuda diğer okullarda bilinçlensin. O yüzden bizim kendimizi göstermemiz gerekiyor. Örneğin robotik kodlama, 3D tasarım vb. gibi alanlarda farklı öğretmenlere ihtiyaç duyulmamalı. İçinizdeki motivasyon arttıkça bu tarz etkinlikleri daha fazla yapmak isteyeceksiniz.

Hocam,sorularımızın sonuna geldik ,sizin eklemek istediğiniz herhangi bir şey var mıdır?

Öncelikle projenizde tecrübelerimi aktarmama vesile olduğunuz için size teşekkür ederim. Dediğim gibi BÖTE bölümünden mezun olunmaz, mesleğimizi devam ettirdiğimiz süreçte sürekli öğrendiğimiz kendimizi geliştirdiğimiz bölümdür. Bölümü tercih eden öğrenciler kendilerini geliştirdikçe, bölümü tanıdıkça daha da seveceklerdir. Bölüme gelip kendilerini geliştirirlerse daha iyi iş olanaklarıyla, yüksek iç motivasyonları ile güzel çalışmalarına imza atabilirler diye düşünüyorum.

Açıklama:

Web site: http://hasan.cetiin.com/
Twitter: https://twitter.com/hasancetin_35

Hasan ÇETİN” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir